maandag, 26. september 2005 - 13:10

Een op de vier werkenden is of wordt gecoacht

Elburg

Ruim één op de vier Nederlandse werknemers met een MBO of hogere opleiding maakte of maakt momenteel gebruik van een coach. Bij hoger opgeleiden is dat zelfs één op de drie, op directie- en managementniveau ligt dit percentage nog hoger. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van TC-Dialogue, de eerste grootschalige aanbieder van telefonisch coaching in Nederland. 84% van werkend Nederland is bovendien van mening dat je door coaching beter gaat presteren. De helft vindt dat coaching onderdeel zou moeten uitmaken van het arbeidsvoorwaardenpakket. TC-Dialogue maakt deze resultaten vandaag bekend ter gelegenheid van haar introductie op de Nederlandse markt.

'Een meerderheid van werkend Nederland staat positief tegenover coaching en ziet het als investeren in jezelf, net zoals sporten, cursussen volgen en gezond eten,' aldus Nico van der Vlis, mede-oprichter en directeur van TC-Dialogue. 'Onder de mensen die ervaring hebben met coachen is dat zelfs 80%. Dat wijst erop dat coaching inmiddels uit de
taboesfeer is en maatschappelijk is geaccepteerd. Daarmee loopt Nederland langzaam in op de VS.'

Werknemers die gecoacht worden, vinden dat door coaching minder ziekteverzuim optreedt. Een kwart spreekt van carrièreversnelling en sfeerverbetering op het werk als gevolg van coaching. Een ruime meerderheid is van mening dat coaching ook tot daadwerkelijke stressreductie leidt.

Een coach is iemand die zelfontplooiing in het beroep bevordert. Dat doen we door het voeren van gesprekken, waarbij we mensen ondersteunen en aanmoedigen ten aanzien van ontwikkelingen en vragen. De ingang is meestal werkgerelateerd, maar het coachingsproces omvat de gehele mens,' aldus coach Leonora Zijlstra van het eerste grootschalige bureau voor telefonisch coaching in Nederland.

Het onderzoek is uitgevoerd, door Netpanel - een onderdeel van Ruigrok MC - onder ruim 600 respondenten. De resultaten van het onderzoek zijn gewogen en representatief voor werkend Nederland met een WO, HBO of MBO opleiding. De helft van de respondenten heeft meer dan 15 jaar werkervaring. ©BON
Categorie:
Tag(s):