vrijdag, 9. september 2005 - 10:23

Elektronica faalt; buspassagiers opgesloten

Zwolle

De nieuwe stadsbussen in Zwolle hebben te kampen met kinderziektes. Niet iets om direct van wakker te liggen maar als de elektronica plotseling uitvalt kan dat vervelende consequenties met zich meebrengen. Dat ondervonden een aantal reizigers de afgelopen week. Zij konden de bloedhete bus niet meer verlaten.

Toen er niets meer in de bus werkte dacht de chauffeur dit incident met een grapje te kunnen afdoen. De waarheid lag echter beduidend anders. Op deze warme nazomerse dag bleek de elektronica het voor gezien te houden. De gevolgen waren voor de passagiers minder aangenaam. Hoge binnentemperaturen, deuren die niet meer open gingen en toch een schrikreactie. Iedereen zat opgesloten. De chauffeur had een klein kwartier nodig om handmatig de buitendeur te forceren zodat er een eind kwam aan deze opsluiting.

De meereizende passagiers slaakten een zucht van verlichting. Aan dit bijzondere ritje kwam voor hen een verrassende wending. Naast elektronische mankementen heeft de vervoersorganisatie ook te kampen met koersaanduidingen die niet helemaal werken. Het zorgt in deze beginperiode van het nieuwe vervoer voor enige strubbelingen. Vooral niet functionerende elektronica kan voor ongewenste incidenten zorgen. Daarbij komt dat het oplossen van dergelijke problemen via een technisch resetten dient te geschieden. Ook die ingreep bleek in Zwolle niet direct operationeel te zijn. Aan het hachelijke ritje kwam gelukkig snel een eind.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Archieffoto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):