woensdag, 7. september 2005 - 16:57

Evo pleit voor snelle vrijgave kleding

Amstelveen

EVO, MODINT en VIVO stellen met tevredenheid vast dat de Europese lidstaten eindelijk overstag zijn en instemmen met vrijgave van de geblokkeerde Chinese kleding. De organisaties houden staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) aan haar uitspraak van eerder deze week dat langer dralen echt niet meer kan en de kleding deze week nog moet worden vrijgegeven.

Volgens de Commissie wordt de kleding echter op zijn vroegst pas medio september vrijgegeven. De Europese Commissie moet het besluit eerst uitwerken, vervolgens vertalen in alle EU-talen en opnemen in het Publicatieblad. De betrokken organisaties vinden vrijgave volgende week veel te laat. Langer wachten kost het bedrijfsleven iedere dag miljoenen euro´s.

EVO, MODINT en VIVO zetten bovendien vraagtekens bij de uitwerking van de overeenkomst. Er is nog geen zicht op de definitieve tekst van de verordening en de betrokken organisaties willen er dan ook zeker van zijn dat er geen adders onder het gras zitten. Het bedrijfsleven moet er nu maar op vertrouwen dat de Europese Commissie de essentie van de met de lidstaten bereikte overeenkomst goed in de verordening zal verwoorden.

EVO, MODINT en VIVO zetten overigens de juridische procedure gericht op eerdere vrijgave van de goederen door, omdat de details van het akkoord nog niet helder zijn en van vrijgave op dit moment nog steeds geen sprake is.
Categorie:
Tag(s):