maandag, 24. oktober 2005 - 12:08

FIA doet voorstel voor radicale achtervleugel

De overkoepelende autosportorganisatie, de FIA, heeft een radicaal nieuw ontwerp voor de achtervleugel van een Formule 1-wagen geïntroduceerd. De FIA wil deze dubbele achtervleugel vanaf 2008 op alle Formule 1-bolides zien. Ondertussen doet de FIA er alles aan de teams er van te overtuigen het ontwerp te steunen, zodat het zelfs in 2007 al toegepast kan worden. De FIA kan dit echter alleen invoeren als alle teams het er mee eens zijn.

Het radicale nieuwe ontwerp bestaat uit twee kleinere losse achtervleugels die in lijn staan met de achterbanden, met een grote ruimte tussen beide achtervleugels. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat er een kielzog wordt geproduceerd waarbij de wagen die er achter rijdt, meer neerwaartse druk krijgt. De vleugel moet er voor zorgen dat er meer en beter ingehaald kan worden, vanwege de extra neerwaartse druk die de wagen erachter krijgt. Minpunt echter, is de geringere ruimte voor sponsoren. Aangezien de vleugel bestaat uit twee losse, kleinere achtervleugels, zal er minder ruimte zijn voor sponsoren.

FIA president Max Mosley over het ontwerp: “Dit nieuwe ontwerp is belangrijk voor de toekomst van de Formule 1. Door het introduceren van de achtervleugel kunnen we de autosportfans precies geven wat ze willen, spannende races met meer inhaalmomenten. We hopen dat de teams met ons zullen samenwerken om dit idee te optimaliseren, zodat de aërodynamische voordelen geïntroduceerd kunnen worden in 2007, in plaats van te moeten wachten tot 2008�, aldus Mosley.

Het ontwerp wordt vandaag aan de teams gepresenteerd in Londen, waar een vergadering wordt gehouden tussen alle teams voor het volgende seizoen. Er zal onder andere worden gediscussieerd over nieuwe technische reglementen voor volgend jaar, waaronder de herinvoering van de befaamde slick-banden.
Categorie:
Tag(s):