donderdag, 23. juni 2005 - 8:21

Fietsersbond tegen wegknippen fietsen

Amsterdam

De Fietsersbond roept fietsers op bezwaar te maken tegen het illegaal wegknippen van hun fiets door de gemeente. Uit juridisch onderzoek van de bond blijkt dat veel gemeenten dit vaak onrechtmatig doen. Op www.fietsersbond.nl/advocaat is vanaf vandaag een voorbeeld-bezwaarschrift te vinden.
<BR>De Fietsersbond heeft de praktijk vergeleken met de wet en ontdekt dat veel gemeenten zich niet houden aan de regel dat mensen de kans moeten krijgen om hun fout te herstellen.

De bond begeleidde in Nijmegen een fietser wier fiets was weggeknipt. Zij heeft inmiddels al haar kosten vergoed gekregen van de gemeente Nijmegen.

Op steeds meer plaatsen in Nederland gaan gemeenten over tot het weghalen van fietsen die niet in rekken staan. De Fietsersbond ontving klachten over het wegslepen van fietsen uit onder meer Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Leiden, Delft en Zwijndrecht. Gemeenten halen daar fietsen die niet in een rek staan, onmiddellijk weg. Volgens de wet mag dit alleen als een fiets hinder of gevaar oplevert, bijvoorbeeld voor een nooduitgang of op een blindengeleidestrook. Een fiets die tegen het rek, maar niet in het rek staat, hoort daar niet bij.

Om fout geparkeerde fietsen te kunnen verwijderen, moet de gemeente eerst een waarschuwing geven, waarin ze zegt dat ze van plan is de fiets te verwijderen omdat die een plaats in beslag neemt of fout geparkeerd staat.
Provincie:
Tag(s):