woensdag, 14. september 2005 - 11:14

Flinke groei regionale luchthavens mogelijk

Den Haag

Meer en meer geeft de reiziger aan behoefte te hebben aan behoefte te hebben aan lagere prijzen van een vliegticket. Lowbudget-luchtvaartmaatschappijen als Easyjet en Ryanair op in waardoor het vliegverkeer in de toekomst alleen maar door zal toenemen. Uit een rapport van het Ruimtelijk Planbureau dat woensdag is verschenen, blijkt dat de passagiersaantallen van regionale luchthavens kan verdubbelen naar ruim 5 miljoen per jaar.

Een steeds groter deel van dat verkeer zal in Nederland op de regionale luchthavens terecht komen. In 2004 werd op vier regionale luchthavens 5,4 procent van de nationale passagiersstroom afgehandeld. Door hun strategische ligging in het dichtbevolkte Noordwest-Europa kunnen luchthavens als Lelystad, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam nog een grote vraag aantrekken.

Voorwaarde voor een verdere groei van de regionale luchthavens is wel dat er een aantal maatregelen worden getroffen om de gevolgen van geluidsoverlast te beperken door bijvoorbeeld de aan- en uitvliegroutes te veranderen. Ook zouden de luchthavens het gebruik van stillere vliegtuigen moeten stimuleren.

©BON / Foto Ronald Fleurbaaij / FBF.nl
Provincie:
Tag(s):