zondag, 23. oktober 2005 - 18:34

Frankrijk wint hoofdrace A1GP vol problemen

Alexandre Premat heeft in zowel de sprintrace als de hoofdrace de overwinning weten te behalen, waardoor de renstal van Frankrijk nu aan de leiding gaat in het kampioenschap. De race was echter alles behalve probleemloos, met de SafetyCar die vier maal de baan op moest om bolides veilig op te laten ruimen.

Bij het begin van de race is het al raak, wanneer het team van het team van India niet van haar startplek wegkomt bij de opwarmronde. Snel nadat alle bolides dan op hun startplaats staan schieten de lichten al op groen, waarbij de teams van Nederland en Brazilië hun bolide af laten slaan en snel naar de pitstraat geduwd worden tijdens de eerste optrede van de SafetyCar. Jos Verstappen wist zijn oranje wagen toch nog voor de SafetyCar te krijgen en begon de race, die hij als vierde kwalificeerde, alsnog achteraan.

Toch had de Limburger geluk, toen veel teams de opvallende beslissing maakte hun pitstop al te maken in de derde ronde van de race, wanneer de SafetyCar weer binnen wordt gehaald. Nadat iedereen weer netjes op zijn plaats rijdt, heeft Jos Verstappen geluk als hij achtste rijdt wanneer de tweede SafetyCar naar buiten wordt gestuurd. De bolides van Mexico, Indonesië en Maleisië staan dan langs de kant na veel aanrijdingen en slippartijen. De voormalige Formule 1-coureur besluit zijn pitstop te maken en komt uiteindelijk, na een derde optrede van de SafetyCar, terecht op een zesde plaats.

Terwijl Premat namens Frankrijk nog steeds aan de leiding gaat en niets te vrezen heeft van directe concurrent Nelson Piquet Junior, die ondanks zijn slechte start toch nog achteraan rijdt in dezelfde ronde, valt het doek voor Jos Verstappen. De Nederlander probeert de bolide van Ierland, die wordt bestuurd door Ralph Firman, in te halen, maar mist zijn rempunt en knalt bovenop de Duitse bolide van Adrian Sutil. Zoals hij over Juan Pablo Montoya in de Williams vloog op Sao Paolo in 2001, zo eindigt de Portugese race van Verstappen anno 2005. Een vierde optrede van de SafetyCar is een feit.

Nadat ook nog de bolide van Canada de race moet verlaten, wordt de race uiteindelijk toch gewonnen door Alexandre Premat, die de leiding in de race nooit af heeft hoeven staan. Neel Jani pakt namens het team van Zwitserland de tweede plek, terwijl Ralph Firman zijn wagens namens Ierland op de laatste plaats van het podium neer weet te zetten. Scott Speed pakt uiteindelijk een mooie vierde plaats en Portugal mag in haar thuisrace tevreden zijn met een vijfde positie. Ondanks dat Brazilië toch nog een aantal punten haalt met een achtste finish, zien ze Frankrijk de leiding in het kampioenschap nemen met acht punten verschil.
Categorie:
Tag(s):