vrijdag, 16. september 2005 - 17:27

Geluidsbeleving van de nieuwe Volvo C70

Beesd

Ook op het gebied van geluidsbeleving leidt de nieuwe Volvo C70 een dubbelleven. Kies voor het geluid van een concertzaal of dat van een openluchtarena, want het audiosysteem biedt zowel met open als gesloten dak een eersteklas geluid. Volvo Cars is dan ook een van de eerste autofabrikanten die een eigen audiosysteem ontwikkelden. Het aanbod wordt nu uitgebreid met een digitale versterker en een speakerset van topkwaliteit, die samen met het vooraanstaande Dynaudio® is ontwikkeld.

“Voor een geluidstechnicus is een auto een van de grootste uitdagingen die er zijn�, vertelt Patrik Widerstrand, projectmanager van de Volvo C70. Het inzittendencompartiment heeft namelijk onregelmatige vormen, een combinatie van harde en zachte materialen en een grote diversiteit aan oppervlaktestructuren. Daarnaast verandert het wegdek voortdurend tijdens het rijden. In een cabriolet speelt er nog een andere complexe factor: soms is het dak open, soms is het dicht. Om het geluidsniveau ook in haar nieuwste cabriolet zo goed mogelijk te maken, heeft Volvo Cars veel geïnvesteerd in de nieuwste digitale technologie.

Digitale versterker
“We wilden een optimale geluidservaring creëren met een constant niveau, ongeacht hoe je de auto rijdt�, vervolgt Widerstrand. Daarom werd Digital Signal Processing (DSP) toegepast, dat het geluid aanpast aan het ontwerp van het passagiersgedeelte en de plek van de luidsprekers. Het systeem stelt ook de tonen nauwkeurig af, zodat er een natuurlijke sound ontstaat. Tegelijkertijd met de introductie van de nieuwe C70 zal Volvo Cars ook een nieuwe digitale versterker op de markt brengen, die aanzienlijk efficiënter is dan de analoge variant. Een digitale versterker van 130 watt, bijvoorbeeld, verbruikt minder energie dan een analoge van 100 watt. Dit type versterker is daarnaast compacter en geeft hij minder warmte af.

Volume en toonbalans automatisch aangepast
Dankzij digitale technologie kan het geluid exact worden afgestemd op de rijsituatie. Niet alleen het volume, ook de toonbalans wordt automatisch aangepast aan de snelheid van de auto. Het geluid verandert ook als het dak van de auto wordt geopend of gesloten, zodat er te allen tijde hetzelfde geluid wordt gehoord. Uiteraard kunnen ook persoonlijke voorkeuren in het systeem worden ingesteld. Zo kan bijvoorbeeld worden aangegeven hoeveel het geluid moet worden aangepast met een toe- of afnemende snelheid.

Voor de nieuwe Volvo C70 zijn drie audiosystemen leverbaar:
Performance – met 4x20-wattversterker en vier luidsprekers
High Performance – met 4x40-wattversterker en acht speakers.
Premium Sound – met digitale 5x130-wattversterker, Dolby® Pro Logic II Surround en maximaal veertien luidsprekers, inclusief dubbele subwoofers (optioneel)

Elke subwoofer heeft een ingebouwde versterker van 130 watt. In totaal heeft het Premium Sound-systeem met dubbele subwoofers een output van bijna 1 kW!

De beste luidsprekers
“Een Premium Sound-audiosysteem wordt door middel van het Dynaudio®-logo aangegeven op het dashboard�, vertelt Patrik Widerstrand. “Het is een teken dat de auto met de beste luidsprekers is uitgerust.� Het Deense Dynaudio® is een van de meest vooraanstaande speakerfabrikanten ter wereld, zowel voor thuis- als voor professioneel gebruik. Het bedrijf heeft voor haar luidsprekers inmiddels een groot aantal prijzen in de wacht gesleept.

Door de introductie van de nieuwe Volvo C70 is de samenwerking tussen Volvo en Dynaudio® geïntensiveerd. In de portieren zijn speciale driewegspeakers verwerkt. De tweeters zijn van stof gemaakt, een specialiteit van Dynaudio®, die het geluid erg helder maakt. De speciaal ontwikkelde centrale dashboardspeakers zijn afgestemd op die in de portieren. Voor een nog dieper basgeluid kan het systeem worden uitgebreid met dubbele 8�-subwoofers, die achter de achterbank worden gemonteerd. Ze hebben elk een versterker van 130 watt. “Je mag het geluidsniveau van de nieuwe Volvo C70 met recht dat van een concertzaal of openluchtarena noemen�, besluit Patrik Widerstrand. “In de C70 bieden we de beste geluidservaring die op dit moment in een Volvo beschikbaar is. Of het dak nu open of dicht is!�
Categorie:
Tag(s):