woensdag, 12. oktober 2005 - 16:29

Greenpeace plaatst windmolen in de hofvijver

Den Haag

Greenpeace heeft een windmolen in de hofvijver geplaatst naast het torentje van Balkenende. Greenpeace roept de Tweede Kamer op om vandaag geen genoegen te nemen met de slappe energienota van het kabinet. "De subsidie voor nieuwe groene stroom is stopgezet en dat is onvoorstelbaar in deze tijd. Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen moet het kabinet juist nu investeren in duurzame energie uit wind, biomassa en zon," aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland.

Het spandoek aan de zeven meter hoge windmolen luidt: "Kabinet wurgt groene stroom."
Als de Tweede Kamer het energiebeleid vandaag aanneemt komen er de komende jaren zeker nieuwe gas- en kolencentrales. Dat betekent meer CO2-uitstoot en meer schadelijke klimaatverandering. Energiebesparing en energie uit wind, biomassa en zon zijn de enige echte oplossingen voor het tegengaan van klimaatverandering, stellen klimaatwetenschappers samen met Greenpeace.

Kernenergie is gevaarlijk en levert radioactief afval. De opslag van CO2 is geen duurzame oplossing. Uit berekeningen van KEMA en het Duitse Lucht- en Ruimtevaartinstituut, die Greenpeace de afgelopen weken heeft gepresenteerd, blijkt duurzame energie enorm kansrijk. Groene stroom is op termijn ook economisch interessant, zo berekende de DLR voor heel Europa.

Zestien actievoerders plaatsten de windmolen op een stevig fundament in de hofvijver. Een kanovaarder van Greenpeace biedt Balkenende in het torentje een stekkerdoos aan die in verbinding staat met de molen. "Balkenende spreekt mooie woorden over het aanpakken van klimaatverandering, maar hij bezuinigt vervolgens op duurzame oplossingen. Nederland loopt als eerste onder water bij verdergaande klimaatverandering. Er moet dus structureel geld vrijkomen voor duurzame energie," aldus Thijssen van Greenpeace.

©BON / Foto's Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):