dinsdag, 11. oktober 2005 - 16:56

Groene stroom in gevaar

Arnhem

Als de plannen van minister Brinkhorst werkelijkheid worden, stopt energiebedrijf Essent op 1 juli 2006, in ieder geval met de productie van Groene Stroom in de Clauscentrale bij Maasbracht in Limburg. Deze centrale maakt bijna de helft van de duurzame energie van Essent. De maatregel van Essent is een direct gevolg van het besluit van minister Brinkhorst om de afgesproken overheidssubsidie voor bio-olie te verlagen tot 2,5 Eurocent per kiloWattuur (kWh), want voor dat bedrag is de onrendabele top van de groene stroom productie in de Clauscentrale namelijk niet meer te bekostigen.

Het besluit van de minister staat haaks op de eerder gemaakte afspraken dat de kosten voor de onrendabele top van de groene stroom productie door de overheid zouden worden gedragen.

Na het wegvallen van de subsidie voor windenergie op zee, is deze verlaging al de tweede forse ingreep van het kabinet dit jaar op het gebied van duurzame energieproductie in ons land. Als gevolg van dit ontmoedigingsbeleid, zal Nederland de EU doelstellingen voor duurzame elektriciteit niet halen.

Essent is de grootste producent van Groene Stroom in Nederland en heeft 850.000 groene stroomklanten. Nu de Groene Stroom productie van de Clauscentrale dreigt weg te vallen, zal Essent niet langer aan de vraag kunnen voldoen zonder over te gaan tot import. Import is echter duurder dan de eigen productie tot dusver in de Clauscentrale, maar Essent beraadt zich nog op de vraag of het uitgangspunt 'groen is grijs' (groene stroom voor de prijs van gewone stroom) gehandhaafd kan blijven. Essent realiseert zich bij deze afweging maar al te goed dat veel klanten zich op basis van 'groen is grijs' hebben aangemeld en zal dit dan ook zwaar laten mee wegen in de besluitvorming.

Over Essent
Essent is met een jaaromzet in 2004 van 7,4 miljard euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent produceert, verkoopt en transporteert (groene) elektriciteit en aardgas.
Categorie:
Tag(s):