woensdag, 19. oktober 2005 - 10:43

Grote brand in restaurant

Utrecht

Woensdagochtend is de rieten kap aan de voorzijde van het restaurant "Het Oude Tolhuys" aan de Weg naar Rhijnauwen door brand volledig verloren gegaan. Door het optreden van Brandweer Utrecht heeft de brand zich echter niet verspreid naar de andere delen van het pand. Het zalengedeelte is, op rook- en waterschade na, onbeschadigd gebleven.

Omstreeks 2.30 uur werd de meldkamer door een oplettende passant gebeld dat er vlammen zichtbaar waren in het restaurant "Het Oude Tolhuys". Enkele momenten later werd de brand door het beveiligingsbedrijf bevestigd en aangegeven dat ook de rieten kap van het restaurant in brand stond. Intussen was de brandweer daarop reeds uitgerukt met twee blusvoertuigen en een hoogwerker uitgerukt. Bij aankomst bleek de omvang van de brand zo groot te zijn dat er direct door de officier van dienst nog drie andere blusvoertuigen en een ladderwagen zijn opgeroepen. Buiten de Utrechtse ploegen werd ook de brandweer van Kockengen ingezet vanwege haar specialisme in het bestrijden van rietenkapbranden. Rietenkapbranden zijn lastig te blussen omdat een rieten kap geen water doorlaat. Delen van de kap moeten dan verwijderd worden om de brand te kunnen blussen.

Om 4.00 uur werd uiteindelijk het sein brandmeester gegeven. Doordat de inzet was gericht op het voorkomen van het uitbreiden van de brand, kon het achterliggende zalencomplex wel worden behouden. Het gedeelte van het restaurant onder de rieten kap is wel beschadigd door de brandende delen van de kap en het bluswater.

Bij de brand zijn geen personen betrokken geraakt. De oorzaak van de brand wordt door de technische recherche van de politie onderzocht.


Foto's: Michael Mulder & Menno Bausch
Provincie:
Tag(s):