zondag, 25. september 2005 - 11:20

Grote stinkerd in tuin

Kortgene

Het is geen alledaags verschijnsel, een tropische zwam in je tuin. H.de Kam in Kortgene ontdekte er een tussen een bosje bamboe in zijn tuin. Het gaat hier om de rode traliezwam ofwel Clathrus ruber. Ondanks dat deze in de verkeerde klimaatzone zit, is hij toch gaan groeien.

Volgens docent J. Midavaine van de cursus Natuur en fotografie aan de Zeeuwse Volks-universiteit is het een bijzonder iets dat hij hier in Nederland voorkomt, vertelde hij aan de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC). Deze stinkzwam komt nergens anders in Nederland voor.

Waarschijnlijk hebben de sporen van de zwam in de kluit van de bamboe gezeten, aldus Midavaine. Een andere verklaring heeft hij niet voor het ontstaan van deze paddestoel die momenteel een lengte heeft van tien centimeter. De zwam komt normaal voor in vochtige dennen- en eikenbossen in Zuid-Europa (Corsica) en Afrika.

Plezier zal H.de Kam niet hebben van deze zwam. Het afstervingsproces is namelijk al begonnen. Geen groot verlies want de paddestoel is niet eetbaar en stinkt enorm tijdens dit afstervingsproces, aldus de PZC.

© BON
Provincie:
Tag(s):