vrijdag, 12. augustus 2005 - 19:12

Grote witwas-bende aangehouden

Amsterdam

De politie Amsterdam-Amstelland heeft zeven verdachten aangehouden die ervan worden verdacht een aanzienlijk geldbedrag te hebben witgewassen. Een onderzoek naar een cokewasserij zette de politie op het spoor van de verdachten die het geld op slinkse wijze het land probeerden uit te smokkelen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Aanleiding tot het onderzoek was een melding bij het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Onder supervisie van een officier van justitie werd een rechercheteam geformeerd dat op 25 juli een perceel aan de Roerstraat binnenviel.

In de woning troffen de rechercheurs een cokewasserij aan. Er werd 100 liter chemicaliën gevonden die bij het scheidingsproces worden gebruikt en ongeveer 10 kilo wit poeder, vermoedelijk grondstof voor cocaïne. Verder werd diverse apparatuur, waaronder een cokepers, in beslag genomen. Een verdachte die zich in de woning bevond werd aangehouden.

Vervolgonderzoek wees uit dat er veel geld gemoeid was met de coke-fabriek. Het Bureau Financiële Recherche van politie Amsterdam-Amstelland nam het onderzoek over en ging rechercheren op de illegale geldstromen.

Het uitgebreide onderzoek van deze specialisten leidde woensdag tot invallen in drie woningen in Buitenveldert, Slotermeer en Osdorp. In totaal werden zes verdachten aangehouden afkomstig uit Venezuela en Colombia in de leeftijd van 22 tot 43 jaar oud. Tijdens de doorzoekingen werd in totaal ruim 2,5 miljoen euro in beslag genomen. De miljoenen waren op listige wijze verpakt in relatiegeschenken.
Alle 7 verdachten zitten in bewaring.
Provincie:
Tag(s):