donderdag, 13. oktober 2005 - 13:18

Guus en Leo nog 1 stap van WK

Uruguay vormt het laatste obstakel voor Guus Hiddink en zijn Socceroos op weg naar het WK in Duitsland. De Uruguayanen wonnen woensdag met 1-0 van het reeds geplaatste Argentinië en eindigden daardoor op de vijfde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule, een positie die rechtgeeft op een play-off tegen de winnaar van Oceanië, Australië. Slechts één van de twee kan aanspraak maken op een felbegeerd WK-ticket.

De laatste Zuid-Amerikaanse speelronde was ongemeend spannend. Zowel Colombia, Chili als Uruguay maakte nog aanspraak op de play-off-plek. Uruguay stond er het beste voor en maakte dus bovendien geen fout tegen de Argentijnse aartsrivaal.

Ook Leo Beenhakker is verrassend genoeg nog maar één stap verwijderd van een rentree als bondscoach op het hoogste internationale voetbalpodium, nadat hij vijftien jaar geleden met Oranje op het WK in Italië in de achtste finale strandde. Door met 2-1 van het sterke Mexico te winnen, dwong Beenhakker met zijn Trinidad & Tobago gisteravond een allesbeslissende play-off tegen het al even boven verwachting presterende Bahrein af. Aanvaller Stern John was met twee doelpunten het middelpunt van de feestvreugde.

Bahrein won overigens de Aziatische play-off door Oezbekistan in eigen huis op 0-0 te houden. Het eerste duel eindigde in een 1-1 gelijkspel en daardoor plaatste Bahrein zich op basis van een uitgescoord doelpunt voor de laatste kwalificatieronde. Voor Oezbekistan is de uitschakeling extra zuur. De thuiswedstrijd tegen Bahrein werd al eerder gespeeld en toen wonnen de Oezbeken met 1-0. De Japanse scheidsrechter maakte in die wedstrijd echter een kapitale blunder in het nadeel van Oezbekistan, waar tegen het land protest aantekende bij de FIFA. De Wereldvoetbalbond gaf gehoor aan de klacht, maar de uitspraak was allerminst in het voordeel van de benadeelde Oezbeken: het FIFA-reglement schreef namelijk voor dat de wedstrijd (onbegrijpelijk maar waar) in zijn geheel diende te worden overgespeeld.
Categorie:
Tag(s):