donderdag, 18. augustus 2005 - 17:05

Handtekeningen tegen wrede veetransporten

Roermond

Vrijwilligers van de dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) voerden vandaag actie in het centrum van Roermond. De actie bestond uit het ondertekenen van een petitie. Met deze petitie willen de organisatie bereiken dat de Europese subsidie worden afgeschaft, die worden verstrekt voor dierentransporten naar het Midden-Oosten. CIWF is tegen deze wrede transporten van levend vee, die worden gesubsidieerd met belastinggeld van de burger. Onder aanvoering van ‘Euro de koe’ haalden de vrijwilligers op de hoek van de V&D en de HEMA de handtekeningen op.

Jaarlijks worden er vanuit de EU levende dieren naar Libanon geëxporteerd, die daar worden geslacht. Het transport van de dieren, voornamelijk runderen, kan wel tien dagen duren, waardoor de dieren vaak gestresst, uitgeput of uitgedroogd aankomen. Ook komt het voor dat de beesten onverdoofd geslacht worden.

Het CIWF is nu een handtekeningenactie gestart om de bevolking bewust te maken van deze transporten. Ze hoopt op deze manier ruim 4.000 mensen achter zich te krijgen. Na de aftrap in Ede, werd vandaag actie gevoerd in Roermond, waarna iedere provincie aan de beurt komt. Bewust worden er voor minder grote steden gekozen, omdat op die manier het publiek beter bereikt kan worden. De vrijwilligers in Roermond waren tevreden over het verloop van de actie.

Met het aanbieden van deze handtekeningen, die ook in andere landen worden verzameld, hoopt het CIWF dat de subsidies voor deze veetransporten worden stop gezet. Als de subsidies worden afgeschaft, kan er ook geen transport meer plaatsvinden, aldus campagnecoördinator Geert Laugs. Het Europees Parlement heeft zich al uitgesproken tegen deze subsidies. Het definitieve oordeel zal worden geveld door de Europese ministers van Landbouw, maar Laugs denkt dat er een goede kans is op een positieve afloop, omdat de Europees Parlement zich al heeft uitgesproken.

© BON/Foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):