donderdag, 20. oktober 2005 - 14:46

Herdenking Theo van Gogh

Amsterdam

2 November is het een jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord in Amsterdam-Oost. Na aanleiding van deze gebeurtenis zijn er verschillende bijeenkomsten in de stad Amsterdam. 's-Ochtends van 8:30-9:00 uur is in de Linnaeustraat op de plek van de moord een korte ingetogen herdenking. Hier zullen o.a toespraken worden gehouden door burgemeester M.J. Cohen en de heer J. van Gogh. Ook is er gelegenheid om bloemen te leggen zo laat de gemeente weten.

's-Middags van 16:30 – 19:00 uur organiseert de gemeente Amsterdam een bijeenkomst in Hotel Arena, die in het teken staat van wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Hierbij kijken Amsterdammers niet alleen terug, maar wordt vooral ook gediscussieerd over de toekomst van onze samenleving. Burgemeester Cohen: “De herdenking is kort en ingetogen en past bij wat er gebeurd is, in het debat mogen de vonken ervan af vliegen.�

Ook op andere plaatsen in de stad worden er deze dag bijeenkomsten gehouden. Zo komen 's avonds vertegenwoordigers van grote religies bijeen voor een interreligieuze bijeenkomst in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Dit initiatief van de Raad van Kerken Amsterdam is met medewerking van joodse, islamitische en christelijke voorgangers tot stand gekomen. Er is een Marokkaans kinderkoor, een gospelgroep en er zijn diverse muzikanten.
Verder heeft stadsdeel de Baarsjes het voornemen om op 2 november in samenwerking met een aantal scholen een debat te organiseren over vrijheid van meningsuiting. Jongeren uit het stadsdeel zullen in dat kader een tentoonstelling verzorgen naar aanleiding van de ideeën die zij over vrijheid van meningsuiting hebben.

In de Balie wordt er een multidisciplinaire avond georganiseerd. Een avond met debat, theater en film. Onderwerp is de vrijheid van meningsuiting voor jongeren.
Provincie:
Tag(s):