dinsdag, 6. september 2005 - 16:41

Historische terugblik Grand Prix België

Komende zondag wordt de Grand Prix van België verreden. De meeste van deze Grand Prix zijn verreden op het circuit van Spa-Francorchamps, zoals ook de komende race. In vroegere dagen is het circuit in de Ardennen maar liefst 14 kilometer lang geweest en worden er zelfs Grand Prix verreden van meer dan 500 kilometer.

Begin jaren ’70 wordt het circuit niet veilig genoeg meer bevonden en de Formule 1 vertrekt er voor enkele jaren. In 1972 en 1974 wordt de race verreden op het circuit van Nijvel (Nivelles), beide races worden gewonnen door Emerson Fittipaldi. Het circuit van Nijvel, tussen Brussel en Charleroi is een heel simpel baantje, het is voor die tijd waarschijnlijk de veiligste baan ter wereld, er zijn gigantische uitloopstroken. Maar er valt gewoon niets te beleven, het is een hele vlakke baan en geen uitdaging voor de coureurs. De teams hebben een hekel aan het circuit en niet voor niets vertrekt de Formule 1 er na 1974 voor goed. Het circuit gaat enkele jaren later failliet.

In 1973 en vanaf 1975 worden er tien Belgische Grand Prix verreden op het circuit van Zolder, tussen Eindhoven en Luik. Circuit Zolder is vooral bekend geworden door het dodelijke ongeluk van Gilles Villeneuve in zijn Ferrari in 1982, waarvoor nog steeds een monument op het circuit te vinden is. Op Zolder worden sinds 1985 geen Formule 1 races meer verreden. Toch is het Zolder beter vergaan dan het circuit van Nijvel. Zolder behoort tot de moderne circuits in de omgeving van Nederland, waar nog volop geracet wordt.

Sinds 1985 keert de Formule 1 in België echter weer terug naar de grote liefde van menig coureur, Spa-Francorchamps. Het circuit is ingekort en veiliger gemaakt voor de moderne Formule 1 wagens.

In 1991 vindt op het circuit in de Ardennen een historische Formule 1 gebeurtenis plaats. Iets waar men zich echter pas tien jaar later van bewust is. Michael Schumacher debuteert in de Formule 1 bij Jordan, waar hij de Belg Bertrand Gachot vervangt. Hij kwalificeert zich in zijn eerste race als achtste, maar moet in de race opgeven vanwege een kapotte koppeling. Een jaar later wint Schumacher er in een Benetton zijn eerste Grand Prix.

In 1995 vertrekt Schumacher er van de zestiende plaats, zijn slechtste uitgangspositie ooit in de Formule 1. Dit weerhoudt hem er echter niet van deze waanzinnige regenrace te winnen.

Dat de start van een Grand Prix een ravage kan worden wordt in 1998 duidelijk. Iedereen komt goed de La Source haarspeldbocht door, maar daarna gaat het mis. Coulthard verliest de controle over zijn McLaren en in totaal crashen er 13 van de 22 coureurs. Na de herstart komt Schumacher al snel aan de leiding. Op het moment dat hij David Coulhard op een ronde wil zetten gaat het echter mis. Schumacher raakt de langzaam rijdende Coulthard. Op drie wielen rijdt hij naar de pits waar een handgemeen met Coulthard ternauwernood kan worden voorkomen. Op de baan neemt Damon Hill de leiding in zijn Jordan, op de tweede plaats gevolgd door zijn teamgenoot Ralf Schumacher rijdt hij over de streep. Het is de eerste overwinning voor teambaas Eddie Jordan, die al dansend door de verregende pitstraat loopt.

In 2000 is er een spannend duel aan de gang tussen Mika Hakkinen en Michael Schumacher. Op het moment dat Hakkinen Schumacher wil in halen moeten zij ook de achterblijver Ricardo Zonta voorbij. Schumacher gaat er buiten langs en Hakkinen rijdt hen beide aan de binnenkant voorbij. Een spectaculaire actie, ook voor Zonta die niet weet wat hem overkomt.

Als in 2001 Luciano Burti in zijn Prost op een onmogelijke plaats probeert Eddie Irvine in te halen houdt de hele formule 1 wereld zijn hart vast. Burti komt met 300 kilometer per uur het gras in en gaat onbestuurbaar richting de vangrail. In eerste instantie ziet het er ernstig uit. Gelukkig voor Burti knapt hij nog wel op, België 2001 zal echter wel zijn laatste Grand Prix blijven.

In 2003 is er om politieke redenen geen Grand Prix verreden in België, maar vorig jaar keerde men weer terug in de Ardennen. En wat voor één race, Kimi Raikkonen wint zijn eerste Grand Prix in een dramatisch seizoen, voor Michael Schumacher en Rubens Barrichello. Op plaats vier en vijf eindigen Felippe Massa en Giancarlo Fisichella in de Sauber.

De overwinning van Raikkonen is echter niet het enige speciale dat weekend. Op zaterdag weet de Nederlander Robert Doorbos zijn eerste en enige Formule 3000 race te winnen. Hij wordt dat jaar derde in het kampioenschap en Rookie of the Year. Maar het is vanwege zijn overwinning op Spa Francorshamps dat hij beschikt over een superlicentie voor de Formule 1 en later dat jaar op vrijdag kan instappen bij Jordan als testcoureur.

De race zal verreden worden over een afstand van 306,944 kilometer, verdeeld over 44 ronden. Het weer is in de Ardennen altijd onvoorspelbaar.

Wist u dat?
- Schumacher slechts één pole heeft behaald op Spa, maar al wel zes keer heeft gewonnen.
- De eerste Grand Prix van België in 1925 is verreden en is gewonnen door Antonio Ascari, de vader van latere wereldkampioen Alberto Ascari.
- De enige Belgen die ooit een Grand Prix hebben gewonnen zijn Jacky Ickx (Ferrari en Brabham tussen 1968 en 1972) en Thierry Boutsen (Williams in 1989 en 1990)
- Michael Schumacher in 1994 wordt gediskwalificeerd vanwege een te versleten bodemplaat. Jos Verstappen hierdoor opschuift naar een derde plaats.
- De hoofdsteunen in 1996 door Max Mosley verplicht verhoogd moesten worden en dat dit het leven van Jos Verstappen heeft gered in 1996 tijdens zijn crash in Stavelot? Dit heeft Mosley later bekend gemaakt aan de hand van een onderzoek naar de crash.
- Antonio Pizzonia vorig jaar voor Williams deelnam aan de race als invaller voor Ralf Schumacher.
- Ook Ricardo Zonta deelnam vorig jaar, voor Toyota. Hij leek lang op het podium af te stevenen, maar haalde uiteindelijk de finish niet.
Categorie:
Tag(s):