dinsdag, 20. september 2005 - 17:07

Historische terugblik Grand Prix Brazilië

In 1973 wordt de eerste Grand Prix van Brazilië verreden, op Interlagos én met een Braziliaan als winnaar, Emerson Fittipaldi. Jacky Stewart en Denny Hulme worden tweede en derde, de rest van het veld wordt op een ronde gezet. Net als in 1973 wordt ook komende zondag de Braziliaanse Grand Prix verreden op het circuit van Interlagos in São Paulo.

Het toenmalige circuit was bijna acht kilometer lang en een ronde duurde ongeveer twee en een halve minuut. Enkele malen is het circuit aangepast en is sinds 2000 op zijn huidige lengte van 4309 meter. De Braziliaanse Grand Prix is in de tussenliggende jaren ook tien keer in Rio de Janeiro verreden op het circuit Jacarepaqua.

De race in Brazilië staat meestal in het teken van de lokale favorieten. Dat is op zich niet zo vreemd, omdat Brazilië ook veel Grand Prix winnaars heeft gehad. De laatste is de in 1994 overleden Ayrton Senna. Zijn beoogde opvolger, Rubens Barrichello krijgt het echter maar niet voor elkaar. Sinds 2000 zit hij bij een topteam en probeert hij jaarlijks zijn thuisrace te winnen, ieder jaar loopt het weer op een teleurstelling uit. Vorig jaar behaalde hij voor het eerst het podium. Echt gelukkig was de Braziliaan hier niet mee.

Om de tegenslag van de sympathieke Braziliaan te verduidelijken, hieronder een lijst met zijn resultaten tijdens de Grand Prix van Brazilië:
1993: DNF kapotte versnellingsbak
1994: 4e
1995: DNF kapotte versnellingsbak
1996: DNF spin
1997: DNF ophanging
1998: DNF ophanging
1999: DNF opgeblazen motor
2000: DNF hydrauliek
2001: DNF aanrijding
2002: DNF hydrauliek
2003: DNF zonder brandstof
2004: 3e
2005: ??

Dat het in 2003 niet wilde lukken is niet zo vreemd. Het is dan een chaotische race waarin zoveel gebeurd dat zelfs de wedstrijdleiding het niet meer bij kan houden.

Heel veel coureurs vallen al vroegtijdig uit door een spin in één en dezelfde bocht, waaronder Michael Schumacher en Jos Verstappen. Barrichello moet zijn Ferrari in het gras laten uitrollen omdat hij zonder brandstof staat. Hij kan zijn tranen niet bedwingen. Zo graag wil hij in zijn geboorteland winnen.

Kort na het uitvallen van Barrichello wordt de race pas echt chaotisch. Mark Webber crasht in de snelle bocht net voor start-finish. Iedereen kan de brokstukken ontwijken, behalve Fernando Alonso, hij schiet hard de vangrail in. De safetycar is dan al onderweg en later wordt de wedstrijd afgeblazen.

Door de chaos weet zelfs de wedstrijd leiding niet meer hoe het zit en roept onterecht Kimi Raikkonen tot winnaar uit. Vijf dagen later wordt alles recht gezet en krijgt Giancarlo Fisichella de beker behorende bij zijn eerste overwinning en waarschijnlijk de laatste van het team van Jordan.

Vorig jaar werd in Brazilië de laatste race van het seizoen verreden. Barrichello weet wel de pole position te veroveren, maar kan die door de verraderlijke weersomstandigheden niet omzetten in een zege. Juan Pablo Montoya en Kimi Raikkonen anticiperen wel goed op het weer en rijden samen weg van de rest, waarbij Montoya met een seconde voorsprong de overwinning opeist. Het maakt zijn slechte seizoen bij Williams nog enigszins goed en het is tot op heden de laatste overwinning van Williams.

De Grand Prix van Brazilië wordt verreden over 71 ronden met een totale afstand van 305,909 kilometer. Het weer kan er alle kanten op, maar er wordt rekening mee gehouden dat het er net als België kan regenen.

Wist u dat?
- Rubens Barrichello er van alle Grand Prix winnaars het langste over heeft gedaan om zijn eerste race te winnen? Duitsland 2000, zijn 123e race.
- São Paulo de grootste stad is van Zuid Amerika met 17 miljoen inwoners?
- Het enige Braziliaanse Formule 1 team, Copersucar, is opgericht door Emerson en Wilson Fittipaldi in 1976.
- Het team in 1980 werd omgedoopt tot team Fittipaldi.
- Het team nooit erg succesvol is geweest, zelfs niet met Emerson Fittipaldi achter het stuur?
- Alain Prost, de grote rivaal van Ayrton Senna, de meeste overwinningen in Brazilië behaalde, namelijk zes stuks?
- Brazilië 2004 de laatste race voor het team van Jaguar was? En dat de coureurs Christian Klien en Mark Webber elkaar van de baan af reden.
- Emerson Fittipaldi (’73, ’74), Carlos Pace (’75), Nelson Piquet (’83, ’86) en Ayrton Senna (’91, ’93) hun thuis Grand Prix wisten te winnen?
- Fittipaldi(2), Piquet(3) en Senna(3) er voor zorgen dat Brazilië het land is met de meeste wereldtitels Formule 1?
Categorie:
Tag(s):