zondag, 31. juli 2005 - 16:39

Honden taboe in Zwolse binnenstad

Zwolle

Hoewel het gemeentebestuur absoluut niet als hond-onvriendelijk door het leven wenst te gaan, zijn de trouwe viervoeters in de Zwolse binnenstad niet welkom. Uw hond in het centrum uitlaten is sinds 1999 middels een gemeentelijke verordening verboden. Slechts een enkeling blijkt op de hoogte te zijn van dit opmerkelijke verbod.

De achterliggende gedachte bij het Zwolse hondenverbod is het feit dat de gemeente hiermee vervuiling, en de daarmee gepaard gaande hondenpoep, van het centrum wil voorkomen. Op zijn zachtst gezegd een vreemde maatregel. Omliggende gemeenten kijken met enige verbazing en soms afschuw naar de Zwolse maatregel. Maar ook de van niets wetende toerist is hoogst verbaasd als hij of zij door een wetsdienaar wordt aangehouden met het verzoek de binnenstad zo snel mogelijk te verlaten. Dergelijke aanmaningen leiden soms tot hooglopende irritaties en confrontaties met stadswachten of politiepersoneel.

De opmerkelijke Zwolse verordening leidt echter tot veel meer vragen. Is het wel mogelijk om met een hond een woning in de binnenstad te kopen? Kunnen toeristen, Zwolle wil zich immers op de kaart zetten als waterstad met een aanlegplaats tot in het centrum, de Overijsselse hoofdstad nog wel bezoeken? De onwetendheid over het Zwolse hondenbeleid gaat verder dan alleen het centrum. Ook in de winkelcentra buiten de stad, zoals de Dobbe en Zwolle-zuid, is de hond niet welkom. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er op een relaxte wijze met het hondenverbod omgegaan. Tot een bekeuring is het nog niet gekomen. Wel zijn er bij de entree van de binnenstad borden geplaatst waarop het verbod in beeld wordt gebracht.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):