vrijdag, 9. september 2005 - 0:45

Houten vangrails

Veghel

Het is weer eens wat anders: houten vangrails. Dit jaar zullen de stalen vangrails langs de A50 worden vervangen door hardhouten. En behalve veiliger zijn de houten rails ook nog beter voor het milieu. Er komt namelijk geen zink van de rails in het grondwater terecht.

De afgelopen jaren is onderzocht of het mogelijk was om de zinken rails die nu worden gebruikt te vervangen. De oplossing bleek een hardhouten vangrail te zijn. De houten rails zijn ontwikkeld door TU Delft, KIEM Sustainable Innovations en het Centrum voor Lichtgewicht en voldoen, in tegenstelling tot de huidige geleiderails, aan de meest recente Europese veiligheidsnorm.

De houten vangrail heeft een andere vormgeving dan de zinken van nu. Aan de kant van de weg komen gebogen stukken, ondersteund door een houten frame. Deze stukken absorberen de eerste klap na een botsing. Na een botsing is de rail ook sneller gerepareerd, omdat het hout niet vervormd wordt door de klap zoals de stalen rail.

Reactie's
Veel burgers zijn nu al aan het klagen over deze aanpak. Zo vertelden laatst iemand "Waar halen ze dat hout vandaan?, er zal zeker niet gekeken worden naar de natuur". Een duidelijk antwoord was hier ook nog niet op te geven.
We houden deze ontwikkeling in de gaten.

© BON
Provincie:
Tag(s):