donderdag, 13. oktober 2005 - 17:23

Implantatie kunstlens maakt bril overbodig

Zorgverzekeraar VGZ-IZA biedt haar verzekerden een korting van 25% op de vorige week in Maastricht gepresenteerde kunstlens. Het gaat om een lens die patiënten met staar bij hun staaroperatie geïmplanteerd kunnen krijgen. Voor de overgrote meerderheid van de mensen die de lens krijgen betekent dit dat ze verder door het leven kunnen zonder (lees)bril.

Implantatie van de zogeheten AcrySof ReSTOR lens behoort niet tot de verzekerde zorg. Patiënten dienen hiervoor zelf - per oog - 800 euro bij te betalen. VGZ-IZA en het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) hebben nu afgesproken dat VGZ- en IZA-verzekerden 25% korting krijgen op de kostprijs. Dit betekent een voordeel van 200 euro per lens.

Het implanteren van de lens kan niet overal gebeuren. Vooralsnog is specialist dr. Nuijtsin het AZM de enige arts in Nederland die gekwalificeerd is om de operatie te verrichten.

Multifocale kunstlenzen voor staarpatiënten hadden tot nu toe maar voor 12,5% van de gevallen het resultaat dat een (lees)bril overbodig werd. Door de nieuwe lens is dit percentage nu ruim 85%. Het bijzondere van de nieuwe lens van fabrikant Alcon, zit hem in de manier waarop de zones voor veraf en dichtbij zien gescheiden worden. In de nieuwe lens zit de zone voor dichtbij zien in het midden en de zone voor veraf zien aan de buitenste rand. Dat komt het dichtst bij de manier waarop we van nature zien. Als we lezen wordt de pupil kleiner en gebruiken we het midden van de lens. Als we verder weg kijken vergroot de pupil en gebruiken we meer de buitenste rand van de lens. ©BON
Categorie:
Tag(s):