vrijdag, 14. oktober 2005 - 16:14

Inkt spuitende Zeekat in gevaar

Vlissingen

De Sepia of Zeekat, een tienarmige inktvissen soort, paait in de Oosterschelde maar de Zeeuwse vissers veroorzaken nogal wat onrust in deze kraamkamer. Bevruchte vrouwtjes verdwijnen als bijvangst in de fuiken van kreeftenvissers en massa’s eitjes gaan op die manier verloren. Hierdoor verkeerd het voortbestaan van de Zeekat zelfs in gevaar.

Dat het minder met de Zeekat gaat in de Noordzee is niet te merken in de zeeaquaria 'Het Arsenaal' in Vlissingen. In juli zijn meer dan driehonderd Zeekatjes geboren in de kweekaquaria. De inktvisjes zijn bij hun geboorte slechts 1 cm. groot en eten uitsluitend levende garnalen. Doordat dit dagelijks vers werd gevangen is de opkweek zeer goed geslaagd. Zo goed dat er een overschot aan Zeekatten was. Inmiddels zijn 200 van hen overgebracht naar andere zeeaquaria en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland.

Sinds gisteren zijn deze inktvissen ook voor de bezoekers te zien. Een groep van 30 Zeekatjes is inmiddels groot genoeg, zo’n 8 cm, dat ze in de publieksaquaria overgebracht zijn. De Zeekat wordt wel de kameleon van de zee genoemd omdat hij zeer snel van kleur kan wisselen. Ook kan hij als een echte inktvis inkt spuiten als hij zich bedreigd voelt. Een volwassen Zeekat is inclusief tentakels zo’n 30 cm lang.

De komende jaren gaat Het Arsenaal verder met het voortplantingsonderzoek van de Zeekat. Tevens proberen we te achterhalen of het gaat om een tijdelijke natuurlijke variatie of dat het menselijk ingrijpen verantwoordelijk is voor de achteruitgang van de Zeekat in de Oosterschelde. Door gegevens van sportduikers en vissers te verzamelen moet er een beter beeld van de aantallen Zeekatten in de Oosterschelde ontstaan. ©BON
Provincie:
Tag(s):