donderdag, 22. september 2005 - 11:40

Investering duurzame energie

Zonne-energie en andere vormen van energie, daarin moet worden geïnvesteerd. Energiebedrijf Delta wil werk gaan maken van deze vormen van energie. Volgens directeur D. Luteijn van Delta maakt duurzame energie de kernenergie op den duur overbodig. Het geld dat beschikbaar komt als de kerncentrale in Borssele openblijft tot 2033, zou gebruikt kunnen worden om dit plan te realiseren.

Een mooi plan, maar zover is het nog niet. Er gaan nog jaren van onderzoeken en ontwikkelingen vooraf aan een schone en rendabele toepassing van fossiele brandstoffen en de duurzame energie. Volgens Luteijn op www.duurzaamzeeland.nl kan kernenergie een belangrijke rol spelen bij de overgang. Delta zou uiteindelijk alleen maar duurzame energie moeten gaan leveren. Er zijn volgens hem talloze mogelijkheden om de energieproductie met verwerking van vast afval en afvalwater te verbinden. Tevens noemt hij ook de mogelijkheid van het opwekken van energie uit getijbewegingen en uit het scheidingsvlak tussen zoet en zout water.

Dit is nog niet alles. Er zou volgens directeur Luteijn nog een onderzoek gedaan moeten worden naar schonere kolen-centrales met onder andere steenkoolvergassers en opslag van kooldioxide in de bodem.

Delta heeft sinds 2002 zo’n vijf miljoen euro besteed aan Milieu Actie Plan gelden. Dit geld is besteed aan het subsidiëren van projecten die met duurzame engere te maken hebben. Voor dit plan mochten diverse maatschappelijke groeperingen uit het Zeeuwse hun plannen indienen. Er werden uiteindelijk 36 voorstellen uitgekozen die Delta wil gaan realiseren. Een voorbeeld is zonne-energie op campings of op bedrijven.

© BON - Foto: Image After
Provincie:
Tag(s):