maandag, 15. augustus 2005 - 17:03

Japanse capitulatie herdacht

Den Haag

Maandag is de Japanse capitulatie herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Het is vandaag precies zestig jaar geleden dat Amerika Japan op de knieën wist te dwingen. Daar moesten wel twee atoombommen voor aan te pas komen. Bij de herdenking waren onder andere koningin Beatrix en minister-president Balkenende aanwezig.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft bij de herdenking in Den Haag gezegd dat Nederland zestig jaar later, alsnog de datum van 17 augustus 1945 als onafhankelijkheidsdag van Indonesië zal erkennen. Bot deed zijn uitspraak op de vooravond van zijn vertrek naar het land, waar hij woensdag in Jakarta de festiviteiten zal bijwonen.

‘Pas achteraf is te zien dat de scheiding tussen Indonesië en Nederland langer heeft geduurd en met meer militair geweld gepaard is gegaan dan nodig was geweest. En daarvoor zal ik namens Nederland in Jakarta mijn spijt betuigen’, aldus Bot in Den Haag.

Twee dagen na de Japanse capitulatie riepen Indonesische rebellen de soevereiniteit van Indonesië uit. Bij politionele acties van Nederlandse militairen kwamen naar schatting 150.000 Indonesische rebellen en ongeveer 5.000 Nederlanders om het leven.

©BON / Foto’s Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):