zaterdag, 6. augustus 2005 - 14:49

Kanker bestrijden met Nanotubes

Onderzoekers zijn er in geslaagd kankercellen uit te schakelen zonder de gezonde cellen aan te tasten. Deze nieuwe vorm van kankerbestrijding wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van Nanotechnologie.

De huidige methode van bestraling heeft niet alleen effect op de kankercellen, maar ook op de gezonde cellen in de omgeving. Naast het aantasten van de gezonde cellen brengt de techniek ook andere nadelen met zich mee, onder andere haaruitval en andere bijverschijnselen.

De nieuwe technologie maakt gebruik van Nanotubes die worden geïnjecteerd in het kankerweefsel. Deze koolstof nanotubes zijn twee keer zo klein dan DNA moleculen en daarom passen er duizenden in het kankerweefsel. Nadat ze geïnjecteerd zijn worden ze met een bijna infrarode laserstraal bestraald waardoor ze opwarmen. De tubes kunnen daardoor binnen twee minuten opwarmen tot 70 graden celcius en daarmee de kankercellen vernietigen. Omdat de nanotubes gericht geïmplanteerd kunnen worden in alleen het kankerweefsel worden de gezonde cellen dus niet aangetast.

Deze nieuwe technologie is echter nog alleen in een laboratorium op geprepareerde cellen uitgevoerd. Het is nu wachten op de resultaten als ze de techniek uit gaan proberen op een levend persoon. We zijn in ieder geval een grote stap dichterbij het bestrijden van kanker.

© BON
Categorie:
Tag(s):