zondag, 9. oktober 2005 - 11:16

Kimi Raikkonen pakt nipte zege in Japan

De 53 ronden tellende Grand Prix van Japan werd vandaag gewonnen door Kimi Raikonnen. Raikkonen kwam van achteren, maar wist door een slimme strategie op te klimmen. Tweede werd de Renault-rijder Fisichella. Mark Webber verliest vijf ronden voor de finish de laatste podiumplaats aan de wereldkampioen: Fernando Alonso.

De race heeft een rustige start voor velen, echter niet voor allemaal. Takuma Sato en Rubens Barrichello raken elkaar in de eerste bocht en vliegen van de baan. Barrichello raakt hierbij beschadigd en moet naar de pits voor reparatiewerkzaamheden. Geluk heeft de Braziliaan wel, want meteen na de eerste ronde komt de safety car de baan op, omdat Juan-Pablo Montoya is gecrasht. Dit lijkt dramatisch voor de titelkansen van McLaren Mercedes.

De herstart vindt in de achtste ronde plaats met Ralf Schumacher aan de leiding gevolgd door Fisichella, Button en Coulthard. Na twee starts en negen ronden zijn Michael Schumacher en Fernando Alonso al ver opgeklommen. De twee coureurs rijden op respectievelijk rond op de zesde en zevende plek. Kimi Raikkonen blijft nog achter op de twaalfde stek. Ondertussen spint Antonio Pizzonia van de baan en rijdt ‘local hero’ Takuma Sato in de zijkant van Jarno Trulli.

Even lijkt het erop dat ook de kansen van Renault op de constructeurstitel ziet slinken, doordat Fernano Alonso opeens opvallend langzaam rijdt. Echter bleek het een uit de hand gelopen fout van de FIA. Eerder in de race deed Alonso een inhaalactie op Klien, maar schoot door in de chicane. De Spanjaard moest hierdoor de gewonnen plek teruggeven aan Klien, maar pakte de Oostenrijker in de volgende bocht meteen terug. De FIA had dit niet gezien, waarop Renault besloot Alonso door te geven dat hij de plek beter nogmaals kon teruggeven aan Christian Klien.

In de dertiende ronde gaat de raceleider naar binnen voor zijn eerste pitstop. Ralf valt daarmee terug tot de negende plek. Pas negen en tien ronden later komt de concurrentie binnen. Via Fisichella, gaat de leiding van de race kortstondig naar Button, Coulthard en Michael Schumacher. Schumacher wordt hierbij hevig achterna gezeten door Kimi Raikkonen. Echter geniet Schumacher slechts enkele ronden van de leiding, als hij en Kimi de pitsstraat induiken. De pitstop van Schumi is 0,9 seconde sneller, waardoor hij een klein gaatje krijgt naar de Fin.

Intussen lijkt het erop dat Christijan Albers uitvalt met de Minardi na een brand bij zijn tweede pitstop. In de race wist hij constant voor teamgenoot Robert Doornbos te blijven. Beide Minardi’s wisten wel goed aan te haken bij de Jordans, maar inhalen bleek nog te hoog gegrepen. Echter niets is minder waar. Albers stapt – nadat zijn wagen helemaal is afgeblust – gewoon weer in en vervolgt zijn race.

Met twaalf rondjes te gaan pakt Kimi Raikkonen de leiding over van Jenson Button, die de leiding enkele ronden daarvoor van Fisichella heeft overgepakt. Kimi moet echter nog eenmaal stoppen, waardoor Renault-coureur Giancarlo Fisichella weer terugkomt op de eerste plaats. Raikkonen komt als tweede weer naar buiten, vlak achter Fisichella. Rondenlang probeert Raikkonen een gaatje te vinden bij Giancarlo Fisichella. Met nog één ronde op de klok pakt de Fin de Renault-coureur alsnog. De derde plaats is tevens lang onbeslist aangezien Mark Webber en Fernando Alonso voor de laatste podiumplek vechten, maar vijf ronden voor de finish pakt Alonso op een prachtige wijze Webber.
Categorie:
Tag(s):