zondag, 18. september 2005 - 14:19

Kipsang en Ochichi winnen 21ste Dam tot Damloop

Amsterdam

Tijdens de 21ste Dam tot Damloop waren verschenen er weer toplopers aan de start. Felix Limo zal in de Dam tot Damloop zijn laatste test voor de Chicago Marathon doen. Felix Limo wilde daar een aanval op het wereldrecord bij de marathon doen. Hij had echter uiterst sterke tegenstanders zoals José Manuel Martínez en William Kipsang winnaar van de ING Amsterdam Marathon 2003 en Egmond Halve Marathon 2004.

Het parcours van de 16.1 kilometerlange loop gaat van de Prins Hendrikkade in Amsterdam Centrum via de IJtunnel en Amsterdam noord naar Zaanstad. Zo’n 100.000 toeschouwers zullen de lopers aanmoedigen net als de verschillende dweilorkesten langs de route.

Na 46 minuten en 4 seconden kwam de Keniaan William Kipsang als eerste over de finish op de Dam in Zaandam. Bij de dames was zijn landgenote Isabella Ochichi de snelste. Bij de Dam tot Damloop wordt jaarlijks gestreden om de Grote Prijs Zaanstad. In het kader daarvan stelt de Gemeente Zaanstad geldprijzen beschikbaar voor de eerste lopers over-all. De vrouwen vertrokken in Amsterdam weer 5.46 min. eerder dan de mannen. De vrouw-manwedstrijd is een in 1995 bij de Dam tot Damloop geïntroduceerde wedstrijd. In dat eerste jaar versloegen Hellen Kimayio en Derartu Tulu meervoudig wereldkampioen bij de mannen en huidig wereldrecordhouder marathon Paul Tergat. ©BON
Provincie:
Tag(s):