donderdag, 6. oktober 2005 - 14:06

Kunstzinnig uit je dak in het Afrika Museum

Berg en Dal

Tijdens de herfstvakantie, van 15 t/m 30 oktober, staat het thema ‘Atelier Afrika’ centraal in het Afrika Museum. Dagelijks worden er activiteiten georganiseerd voor de museumbezoekers waarbij de nadruk ligt op het zelf maken van een kunstwerk.
<BR>Daarnaast kan de bezoeker rondgeleid worden door de nieuw ingerichte tentoonstellingszaal, luisteren naar een Afrikaans verhaal of meedoen aan de workshop ‘Afrikaanse muziek en dans’

Atelier Afrika
In ‘Atelier Afrika’ kan ieder een kunstwerk maken over de Dogon. De Dogon is een volk dat leeft in het zuidoosten van Mali. Ze hebben hun dorpen gebouwd tegen een rotswand, de zog. ‘falaise van Bandiagara’. De bouwkunst van de Dogon geniet grote bekendheid vanwege zijn bijzondere stijl.
In het Afrika Museum is een woonerf van de Dogon nagebouwd. Eerst bekijk je het woonerf en ga je ontdekken wie de Dogon zijn. Daarna maak je in de workshop ‘Atelier Afrika’ met verschillende materialen een collage.

De wonderen van de Orixa’s
Beeldend kunstenares Yaquelin Abdala en danseres Milagro Garay zijn beide afkomstig uit Cuba, maar wonen al geruime tijd in Nederland. In de herfstvakantie geven zij in het Afrika Museum een workshop over de Orixa’s. Orixa’s zijn oorspronkelijk goden van de Yoruba uit Nigeria, die met muziek en dans aanbeden worden. De mythische verhalen van de Orixa’s gingen mee met de mensen die als slaven werden verscheept naar Latijns-Amerika.
Tijdens de workshop ‘de wonderen van de Orixa’s’ worden dans en beeldende kunst gecombineerd. Milagro Garay danst voor de Afrikaanse goden Oshun en Oya. Na afloop van de dansvoorstelling kunnen kinderen samen met Yaquelin Abdala werken aan een masker dat bij deze goden hoort.
De workshop vindt plaats op woensdag 19 en 26 oktober om 12.30 en 15.00 uur.

Voorstelling ‘African Child’
Op zondag 23 oktober wordt de bijzondere voorstelling African Child verzorgd door theatergroep New Dutch Connection. African Child is een combinatie van een Afrikaanse vertelling, muziek en dans. Het verhaal is gebaseerd op het boek The African Child van de Afrikaanse schrijver Camara Laye en vertelt een intiem verhaal van een bijzondere jongen die opgroeit in een traditionele dorpse samenleving in Afrika en uiteindelijk naar Europa komt om te studeren.
De voorstelling wordt gespeeld door een verteller, een zangeres/danseres en twee Afrikaanse muzikanten. Videoprojecties, in wezen een moderne vorm van overdracht van herinnering, ondersteunen het verhaal. De verteller speelt de rol van de griot (traditionele Afrikaanse dorpsverteller) die, versterkt door de muzikanten, lokale persoonlijke en gemeenschappelijke verhalen vertolkt in een mengsel van fantasie en werkelijkheid.
Voor deze voorstelling hoeft geen extra toeslag betaald te worden.
Aanvang: 14.00 uur. Geschikt voor bezoekers vanaf 6 jaar.

Kijk voor meer informatie over het Afrika Museum en de activiteiten op www.afrikamuseum.nl of neem contact op met de Publieksdienst, tel. 024 – 684 72 77.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

©BON
Provincie:
Tag(s):