donderdag, 4. augustus 2005 - 0:16

Kwalificatieformat A1GP onthuld

Het kwalificatieformat van de kersverse raceklasse A1GP is bekend gemaakt. Op de zaterdag, zal net als in de Formule 1 gekwalificeerd worden. Echter zal dit in vier sessies van 15 minuten gebeuren.

In elk van de vier sessies zullen de landenteams één vliegende ronde doen. Van de vier tijden worden de slechtste twee geschrapt zodat de twee snelste rondetijden logischerwijs over blijven. Aan de hand van deze twee tijden wordt de startpositie bepaald.

Het is mogelijk dat een team de ene coureur laat kwalificeren en de ander laat racen. Dus in het Nederlandse team bijvoorbeeld: Jeroen Bleekemolen kwalificeerd, waarna Jos Verstappen zal gaan racen. Dit voorbeeld is overigens enkel een voorbeeld, en geen optie, aangezien Jos Verstappen het hele weekeinde op zich zal nemen.

Tussen elke sessie zal er tien minuten pauze plaatsvinden, om de televisiestations de nodige reclametijd te geven.

Naast de kwalificatie, hebben we voor de duidelijkheid wat andere regels opgesteld:

- Per weekeinde mogen er vijf bandensets worden gebruikt. Bandenleverancier zal echter maar één droogweer-compound en één regen-compound mogen meenemen.
- Per weekeinde kent A1GP twee races. De korte 'sprintrace' kent een zogenaamde rollende start. De 'normale' race zal wel gewoon vanaf de startgrid, en dus stilstaand, worden aangevangen.
- De kampioen van de klasse zal één miljoen Amerikaanse Dollars ontvangen. Per race wordt er ook geld verdeeld: De top-tien krijgt geld, variërend van 10.000 Dollar (tiende plaats) tot 300.000 Dollar (winst).
- Ten slotte, zal men geen startnummers gebruiken maar een afkorting van het land waar het team voor uitkomt.
Categorie:
Tag(s):