woensdag, 14. september 2005 - 17:25

Leer de Grunneger toal goed spreken en schrijven

Onstwedde

Onder leiding van een gediplomeerde docent Gronings wordt in 15 lessen van twee uren de Groninger taal: spelling, grammatica en literatuur, behandeld. Op een speelse manier wordt de cursist wegwijs gemaakt in de Groninger streektaal: hoe schrijf ik foutloos Gronings, welke verschillen in spelling zijn er met het Nederlands, wat is het verschil tussen uut en oet en thuus en thoes? Maar tevens wordt men ingewijd in de, zeer uitgebreide, Groninger literatuur, zowel van vroegere, als van hedendaagse schrijvers. Eventueel zullen uitstapjes worden gemaakt naar geschiedenis en andere cultuurvormen.

Prof. Dr. Siemon Reker schrijft speciaal voor deze cursus geheel nieuwe taalboeken, drs Hanny Diemer en drs. Jakob Loer werken aan een boek over de Groninger literatuur. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het Zakwoordenboek Gronings van Siemon Reker.
Zoals de Groninger streektaal is te verdelen in drie varianten, zo wordt ook de cursus in drie varianten gegeven: Noord-, Oost-, en West-Gronings, al naar gelang de ligging van de cursusplaats. De cursus wordt afgesloten met het behalen van een certificaat, dat tevens de voorwaarde is voor eventuele deelname aan de vervolgcursus.
Stichting Ocrea onderschrijft van harte de doelen van de Stichting Groninger Toal en het Huis Daarom heeft Ocrea zich gemeld bij de organisatoren en ze bereid gevonden de cursus in Onstwedde te geven. Het is de bedoeling dat de cursus vanaf september a.s. wordt gegeven (15 lessen van twee uur). De kosten bedragen € 115,- per cursist (excl. € 60,40 voor 4 boeken).Voorwaarde voor het doorgaan van de cursus is dat zich minimaal 15 cursisten aanmelden. Mocht u zich willen aanmelden of meer informatie willen hebben dat kunt u contact opnemen met: Stichting Ocrea: luuk.bruggers@hetnet.nl
Provincie:
Tag(s):