zondag, 21. augustus 2005 - 16:01

Legitimatieplicht werkt preventief

Zwolle

Sinds het invoeren van de legitimatieplicht, 1 januari 2005, zijn er in ons land ruim 40.000 boetes uitgedeeld voor het zich niet kunnen legitimeren. Opvallend daarbij is dat in een stad als Zwolle de burger totaal geen moeite heeft met de nieuwe wet. Slechts een gering aantal, met name dak- en thuislozen, zijn de afgelopen maanden meerdere keren beboet.

Vooral de Zwolse winkeliers en horecabedrijven juichen de nieuwe legitimatieplicht toe. Op deze manier kan vrij nauwkeurig in beeld worden gebracht wie de veroorzakers van overlast zijn. Aangezien de namen van deze groep mensen bekend zijn heeft dat een preventieve uitwerking op eventueel te verwachten onrust en overlast. Gebleken is dat vooral jongeren er stevig van balen als zij telkens weer gecontroleerd gaan worden. Volgens een Zwolse politiewoordvoerder zijn er sinds de invoering van de legitimatieplicht slechts veertig mini processenverbaal uitgeschreven.

Dat is relatief gezien een klein aantal vergeleken bij de landelijke trend. Met name in de Randstad zijn er veel klachten rondom de nieuwe wet. Het is een teken dat de leefstijl van bewoners daar totaal niet te vergelijken valt met de inwoners van Zwolle. Volgens de politiewoordvoerster ligt daar zeer waarschijnlijk een andere mentaliteit aan ten grondslag. Zwollenaren gaan niet zo snel op hun strepen staan.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):