woensdag, 22. juni 2005 - 21:19

Levensgevaarlijke reageerbuisjes verdwenen

Zevenbergschen Hoek

Woensdagmorgen omstreeks 8.30 uur schakelde een inwoner van Zevenbergschen Hoek de politie in, nadat hij aan de Driehoefijzersstraat een tweetal verdachte vrachtwagens met een Belgisch kenteken had zien staan. De politie constateerde dat het om twee vrachtwagens ging, die zijn gestolen in de politieregio Rotterdam Rijnmond. In één van de voertuigen bevond zich een verdachte lading reageerbuisjes met een vermoedelijk giftige substantie. Om vast te stellen welke substantie het betrof, werd de hulp van de brandweer ingeschakeld en werd de directe omgeving van de vrachtwagen voor alle verkeer afgesloten.

In het onderzoek, dat politie en brandweer hebben ingesteld, is vanmiddag naar voren gekomen dat wellicht een onbekend deel van de giftige lading uit de vrachtauto ontbreekt. Mogelijk zijn deze afsluitbare reageerbuisjes, waarin zich een mengeling bevindt van dichloormethaan en dichloorethaan, ergens in Zuid-West Nederland uit de vrachtauto gevallen, omdat de dekzeilen van de oplegger kapot gesneden waren.

De politie waarschuwt de vinder dat zich in de reageerbuisjes zeer schadelijke, kankerverwekkende vloeistof bevindt. Zowel het inademen als het innemen en contact met huid of ogen kan gevaar voor de gezondheid opleveren. Bij de huidige hoge temperaturen bestaat bovendien het risico dat de reageerbuisjes exploderen. Het betreft 8½ cm hoge doorzichtige glazen reageerbuisjes met een zwarte dop.

Wanneer u een of meerdere reageerbuisjes vindt, wordt u dringend geadviseerd uit de buurt te blijven en direct contact op te nemen met de politie in uw woonplaats. Wanneer u onverhoopt in aanraking komt met de vloeistof, die zich in het buisje bevindt, dient u direct contact op te nemen met uw huisarts of naar het ziekenhuis te gaan.

De technische recherche heeft ter plaatse onderzoek ingesteld ten behoeve van het politieonderzoek, dat door de politie in de regio Rotterdam Rijnmond is ingesteld. © BON / Miranda van der Sloot - foto: FBF.nl
Provincie:
Tag(s):