dinsdag, 4. oktober 2005 - 17:45

Lockheed Martin eert Nederlandse JSF-stagiaires

Delft

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin (LM) heeft aan zes studenten van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft een prijs uitgereikt voor “Voortreffelijke Prestaties in het Lockheed Martin Joint Strike Fighter (JSF) Programma�. De studenten kregen deze erkenning uit handen van de Vice President van het JSF-programma, Jim Grant.

De Delftenaren zijn de enige studenten van buiten de VS die meewerken aan de JSF. Zij verblijven bij LM in het kader van een overeenkomst tussen de faculteit en LM voor het vervullen van hun stage in dit innovatieve programma. De fabrikant is sterk onder de indruk van de kwaliteiten van de studenten. Daarbij werd met name het tonen van initiatieven in dit programma geprezen. Het is uitzonderlijk dat LM een dergelijke prijs uitreikt. Naast deze prijs hebben de studenten verlenging van hun stageduur aangeboden gekregen.

“Als je als buitenlandse student in een dergelijk groot, internationaal project blijkt op te vallen, is zo’n erkenning een hele eer.� aldus Sjoerd Lincklaen Arriëns, één van de studenten. Hij werkt aan de optimalisatie van de integratie tussen Airframe en Support Equipment. De andere studenten zijn werkzaam aan heel verschillende opdrachten als fiber placement met composieten, aerodynamische modelontwikkeling voor het evalueren van flight test data, weight trade study coördinatie en data management procesverbetering voor het ontwerp van kabelbomen en de vleugel. “Wij merkten dat we bij aankomst snel ingewerkt raakten en een nuttige bijdrage konden leveren, hoe divers onze opdrachten ook waren. Blijkbaar hebben we in onze studie de juiste kennis en mentaliteit meegekregen om in een internationaal team volwaardig mee te draaien. Dat wij alle zes deze award hebben gekregen onderstreept dat�, aldus Sjoerd.

LM heeft reeds drie teams van Delftse studenten de gelegenheid gegeven praktijkkennis op te doen in dit geavanceerde project, waarin negen landen participeren. De eerste groep van vier vertrok in 2003 voor vier maanden. Na de tweede groep werd een overeenkomst getekend waarmee LM en de faculteit aangaven continu stagiaires van de faculteit aan de ontwikkeling van de JSF te laten deelnemen. Met deze ondertekening onderstreepten beide partijen dat zij dit in de toekomst willen voortzetten. De combinatie van het werken met vernieuwende en revolutionaire technologieën van de JSF bij een toonaangevend bedrijf in de vliegtuigbouw, en het opdoen van werkervaring in het buitenland, maakt dat de studenten dit als hun ‘droomstage’ zien.
Provincie:
Tag(s):