vrijdag, 19. augustus 2005 - 12:14

Maïswortelkever gesignaleerd bij vliegveld Maastricht

Maastricht

In de buurt van het vliegveld Maastricht Aachen Airport is de schadelijke maïswortelkever aangetroffen. Dit heeft de Plantenziektenkundige Dienst (PD) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag bekendgemaakt. De maïswortelkever werd op 17 augustus gesignaleerd. De larve van de maïswortelkever vreet aan de wortels van de maïsplant die daardoor slecht groeit en omvalt. Dit leidt tot minder opbrengst en een slecht oogstbaar product.

Aangezien de kever veel schade aan de maïs veroorzaakt, moet deze worden bestreden op grond van Europese regelgeving. Dit betekent dat in een straal van 1 km rondom het gebeid waar de kever is aangetroffen tot 1 oktober geen maïs mag worden geoogst. De boeren moeten op aanwijzingen van de PD hun maïs met een gewasbeschermingsmiddel behandelen. In een straal tot 4 km rondom hetzelfde gebied worden vallen opgehangen en mag de maïsteelt niet in twee opeenvolgende jaren op hetzelfde stuk grond plaatsvinden.

De maïswortelkever werd voor het eerst aangetroffen in augustus 2003 in Aalsmeer. Omdat dit in de buurt van luchthaven Schiphol was, werd aangenomen dat de kever via transport van elders in Nederland is terechtgekomen.

© BON/Foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):