vrijdag, 21. oktober 2005 - 12:23

Minder humeurig met moderne anticonceptiepil

Amsterdam

Onderzoek heeft aangetoond dat de ernst van premenstruele klachten (zoals humeurigheid, (vr)eetbuien, gespannen borsten, opgeblazen gevoel en vochtgerelateerde klachten) in sterke mate beïnvloed wordt door de anticonceptiepil die vrouwen gebruiken. Gebruiksters van de anticonceptiepil met het nieuwe progestageen drospirenon (Yasmin) hebben overtuigend minder last van humeurigheid, eetbuien en andere klachten die veel voorkomen in de week voor hun menstruatie.

Deze opmerkelijke onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Contraception. Naar schatting 1 op de 8 vrouwen heeft last van premenstruele klachten. De klachten gaan vooraf aan de menstruatie en variëren van stemmingswisselingen, eetbuien, gespannen borsten en een opgeblazen gevoel. De klachten
worden bovendien nog verergerd door schuldgevoelens over bijvoorbeeld het slechte humeur.

Premenstruele klachten treden meestal pas op na het dertigste levensjaar, en/of na de geboorte van kinderen. De oorzaak van PMS is nog altijd niet precies bekend. Hormonale
veranderingen spelen een rol. Vermoed wordt dat sommige vrouwen gevoeliger zijn voor deze hormonale veranderingen dan anderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Faculteit Obstetrie en Gynaecologie van de Universiteit van Bangkok. Voor de studie hielden 104 vrouwen gedurende een half jaar een dagboek bij waarin ze hun premenstruele klachten beschreven. In het onderzoek werd Microgynon 30 (in Nederland de meest voorgeschreven anticonceptiepil) vergeleken met een de nieuwere anticonceptiepil met drospirenon (Yasmin). De gebruiksters van Yasmin hadden overtuigend minder last van premenstruele klachten zoals eetbuien, het vasthouden van vocht en stemmingswisselingen. De vermindering van de gevoeligheid voor hormonale schommelingen lijkt te danken aan het nieuwe progestageen drospirenon. Dit progestageen voorkomt dat het lichaam tijdens de menstruatie vocht vasthoudt en zorgt daardoor voor een verbetering van bovengenoemde klachten.
Categorie:
Tag(s):