vrijdag, 7. oktober 2005 - 12:28

Moderne tijden breken aan in Zaanstad

Zaandam

Een week geleden protesteerden de buurtbewoners en liefhebbers van de 65 jaar ‘oude’ Bernhardbrug nog tegen de sloop, en vandaag is de brug al weg. Een aantal omwonenden hebben geprobeerd het mechaniek van de brug te behouden als industrieel erfgoed, maar de gemeente zag daar niets in. Ook het Zaans historisch museum en Vereniging Zaans Industrieel Erfgoed hebben geen interesse getoond. Donderdag is het mechaniek van de brug van zijn sokkel getild en naar alle waarschijnlijkheid zal deze op de schroot hoop belanden.

Op vrijdag 1 oktober protesteerden buurtbewoners van de Bernhardbrug tegen de overlast die zijn ondervinden van het verkeer, dat door de sluiting van de Bernhardbrug nu door hun woonwijk rijdt. De drukke verkeersader vanaf de A8 richting de provinciale weg, zal nog tot december 2006 afgesloten blijven. Het verkeer wordt omgeleid, maar omdat die route maar liefst 8 km omrijden betekend, rijdt men veelal door de woonwijk. De politie moest er vrijdag aan te pas komen om de rust onder de actievoerders te bewaren.

De Bernhardbrug was met zijn 65 jaar tot op het staal toe versleten, hoog tijd dus voor een nieuwe brug. Buurtbewoners zijn het er mee eens. ‘Maar het uitzicht zal over een jaar wel totaal anders zijn ‘aldus Els die al jaren naast de brug woont. Zelfs de eenden die al jaren op de oever naast de brug wonen houden de slopers nauwlettend in de gaten. ©BON
Provincie:
Tag(s):