dinsdag, 6. september 2005 - 11:15

Molenrestauraties in volle gang

Westbroek

De molen van de polder Westbroek, Oud Zuilen – Maarssen, heeft een bijzondere rol gespeeld tijdens een restauratie. De langespruit (een dragende dwarsbalk) moest vervangen worden. Dit plaatijzeren exemplaar uit 1899 met het opschrift ‘De levering vindt plaats voor zover het schip vaart’, van de fabrikant Potroeden, bleek voor een groot deel verroest. Molenaar Gerrit Pouw vertelt: “ De afgelopen jaren kwamen regelmatig grote plakken roest naar beneden van de buitenzijde van de langespruit. De buitenkant van de balk was behandeld dit in tegenstelling tot de nimmer tegen roest behandelde binnenzijde. Wat er daar aan de hand is laat zich raden�.

De molen van de polder Westbroek is zodanig gesitueerd dat het onmogelijk is daar met een hijskraan te komen. Ook het water rondom de molen biedt geen uitkomst. Molenmakerij Verbij uit Hoogmade voeren de restauratie uit. De twee molenmakers van Verbij gebruikte de molenhistorie en hun creativiteit voor een passende oplossing. Het wiekenkruis werd gepromoveerd tot hijskraan, door de roeden onderling met elkaar te verbinden en te voorzien van een takelwerk. De spruitbalk, ruim 1,2 ton zwaar, kon op die wijze in de molen getakeld worden. Molenaar Pouw kwam tot de conclusie dat vakmanschap, in dit geval voor de molenmakers aandacht en waardering verdient.

Naast de werkzaamheden in Oud-Zuilen zijn ook drie molens rondom Abcoude opgeknapt.De Broek- en Oostzijdse molen zijn geschilderd. De molen van de polders 't Hoog- en groenland is door de molenaar zelf in de verf gezeten. Momenteel vindt de restauratie van de staart plaats.

© BON / Foto Gerrit pouw
Provincie:
Tag(s):