zondag, 4. september 2005 - 15:25

Montoya wint voor de Renaults

Juan-Pablo Montoya won vandaag de Italiaanse Grand Prix op het hogesnelheidscircuit van Monza. Teamgenoot Raikkonen kreeg bandenproblemen, terwijl het drama voor het McLaren-team zich bijna completeerde doordat ook Montoya dezelfde problemen kreeg. Echter bleven die uit.

Fernando Alonso werd goed tweede, terwijl Renault-coureur Giancarlo Fisichella de derde en laatste podiumplaats pakte. De Nederlanders kregen één Jordan te pakken, echter zat er niet meer in dan een achttiende en negentiende plaats.

De start van de snelste Grand Prix van het jaar verloopt vlekkeloos aan de kop van het veld, echter gaat het in de middenmoot en achterin het veld niet goed. Mark Webber en David Coulthard raken elkaar even en ook Christijan Albers raakt zijn Jordan-collega Narain Karthikeyan. Deze coureurs komen dan ook meteen binnen voor reparatiewerkzaamheden.

Opvallend kan de start van Kimi Raikkonen genoemd worden. De Fin, die na de kwalificatie 10 plaatsen is teruggezet door een motorwissel, verliest bij de start één plaats aan Villeneuve en wint er één op Coulthard. Tot aan de veertiende ronde komt Raikkonen niet voorbij aan Villeneuve. In die ronde valt Villeneuve weg voor Kimi voor een pitstop. In dertiende en veertiende ronde maken de Ferrari-coureurs ook hun eerste stops. Opvallend vroeg, vergeleken met de rest.

Vooraan het veld is het ondertussen spannend met Juan-Pablo Montoya die met slechts twee seconden de race leidt voor Fernando Alonso. Derde en vierde rijden op dat moment de beide B.A.R’s, terwijl Jarno Trulli zich op de vijfde plek heeft genesteld. De top zou echter snel veranderen als de toppers rond de 17e ronde ook gaan stoppen. Fernando Alonso gaat één ronde voor Montoya.
Als Alonso de baan weer opkomt, komt hij nipt terug voor Raikkonen. Raikkonen zal er alles aan gelegen zijn om voor Alonso te komen, vanwege het kampioenschap. Bij de eerste bocht probeert de Fin het, maar schiet door. Echter slaagt hij bij de chicane en trekt meteen een gat naar de Spanjaard dat tot zeven seconde oploopt tot zijn eerste pitstop, vier ronden later. Ondertussen heeft de teamgenoot van Raikkonen een prima, maar vergeleken bij andere coureurs, korte stop afgeleverd en komt als eerste terug op de baan.

Hoewel hij van de elfde positie kwam, lag Kimi Raikkonen alweer goed in de race. Toch slaat opnieuw het noodlot toe voor de onfortuinlijke Fin. Hij krijgt te maken met beschadigde linkerachterband, waardoor hij opnieuw naar de pits moet om die band te vervangen. Ook landgenoot Christijan Albers zit het niet mee in de race. Hij krijgt een drive-trough-penalty, vanwege het negeren van blauwe vlaggen.

Ook na de tweede pitstopreeks weet Juan-Pablo Montoya de leiding te behouden met Fernando Alonso op zo’n 10 seconden. Jenson Button weet de derde plek vast te houden, terwijl Kimi Raikkonen opnieuw even een plaatsje terugvalt door een spin. Echter maakt hij die gauw weer goed.

Beide Nederlanders deden het niet verkeerd, hoewel Christijan Albers twee keer teveel naar de pits moest door een botsing en een drive-trough-penalty. Robert Doornbos finishte achttiende, één plaats voor Albers. Hij kon op 11 seconden na net niet Jordan-rijder Monteiro pakken.

Uitslag race Grand Prix Monza

pos=1.naam=MON1:14:28.65910
pos=2.naam=ALO+ 2.4798
pos=3.naam=FIS+ 17.9756
pos=4.naam=RAI+ 22.7755
pos=5.naam=TRU+ 33.7864
pos=6.naam=RSC+ 43.9253
pos=7.naam=PIZ+ 44.6432
pos=8.naam=BUT+ 1:03.6351
pos=9.naam=MAS+ 1:15.4130
pos=10.naam=MSC+ 1:36.0000
pos=11.naam=VIL+ 1 ronde0
pos=12.naam=BAR+ 1 ronde0
pos=13.naam=KLI+ 1 ronde0
pos=14.naam=WEB+ 1 ronde0
pos=15.naam=COU+ 1 ronde0
pos=16.naam=SAT+ 1 ronde0
pos=17.naam=MNT+ 2 ronden0
pos=18.naam=DOR+ 2 ronden0
pos=19.naam=ALB+ 2 ronden0
pos=20.naam=KAR+ 3 ronden0
Categorie:
Tag(s):