vrijdag, 30. september 2005 - 12:42

Nanolab Nijmegen steekt uit boven het maaiveld.

Nijmegen

Deze week is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van NanoLab Nijmegen. Erg opvallend is dat niet, omdat het gebouw trillingsvrij onder de grond ligt. De faciliteiten die dit lab over enige maanden zal huisvesten steken echter royaal boven het maaiveld uit. Hier komt een grote en gevarieerde collectie Scanning Probe Microscopen die nergens in Europa wordt geëvenaard. Niet alleen voor de Radboud Universiteit Nijmegen, maar vooral ten behoeve van bedrijven in de regio.

Scanning Probe Microscopes geven een veel beter beeld van materialen dan de bekende electronenmicroscopen: moleculen op een oppervlak laten zich er driedimensionaal mee bekijken. De SPM’s zijn het belangrijkste gereedschap voor de veelbelovende nanotechnologie. Het nieuwe lab wordt gebouwd om deze en andere nanotechnieken toegankelijk te maken voor ondernemers uit de regio. Hier kunnen zij opgeleid worden om de apparaten te gebruiken of zij kunnen de specialisten van NanoLab Nijmegen inzetten om onderzoek te laten uitvoeren. De apparatuur is geschikt voor het onderzoek van harde materialen, levend weefsel en organische verbindingen.

Overigens hoeven de ondernemers niet te wachten op de ingebruikname van het nieuwe ondergrondse lab. Nu al is er een trainingsprogramma beschikbaar en lopen de eerste gezamenlijke onderzoeksprogramma’s. Zo werkt een bedrijf met NanoLab aan coatings voor dotterbuisjes en een ander wist een probleem met de productie van DVD-schijfjes met hulp van het lab te verhelpen.

NanoLab Nijmegen is een inititiatief van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen De investering is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Unie (EFRO), NanoNed en Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Nanolab Nijmegen werkt samen met het kenniscentrum van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Zie ook: www.ru.nl/nanolab

Tip:

Nano Science No Fiction,

Inleiding in de nanowetenschappen en debat over de gevolgen van nanotechnologie – voor alle geïnteresseerden, 17 oktober 20:00 LUX

©BON foto: Nono Science
Provincie:
Tag(s):