zaterdag, 15. oktober 2005 - 16:00

Nationale politie niet nodig

Amsterdam

Ministers en korpsbeheerders zijn het eens over de noodzaak van meer samenwerking tussen de 25 regionale korpsen en het KLPD. Naast nationale prioriteiten is het politiewerk echter voor een groot deel van lokale en regionale aard. Het Kbb en RHC wijzen een Nationale politie af. Een grootscheepse reorganisatie is onnodige energieverspilling en zal de opwaartse prestaties van de politie onder druk zetten.

De korpsbeheerders en de korpschefs wachten de nadere uitwerking door het kabinet voor een centraal aangestuurde politie af. Die uitwerking en de politieke besluitvorming zal de nodige tijd vergen. Daarom zijn het Kbb en RHC blij dat het kabinet inziet dat de huidige Politiewet ook ruimte biedt om op korte termijn een aantal ingrijpende verbeteringen te realiseren, zonder dat de zelfstandigheid van de korpsen en daarmee de lokale en regionale verankering, wordt aangetast.

Onder het motto 'waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan' hebben hierover de afgelopen weken op initiatief van het Kbb constructieve gesprekken plaatsgevonden met de ministers. Hierin zijn door het Kbb voorstellen gedaan voor de wijze waarop de ministers op zowel beheer als taakuitvoering de korpsen effectiever kunnen sturen. Deze voorstellen betekenen allereerst dat de ministers op het gebied van de taakuitvoering voor alle korpsen bindende beslissingen kunnen nemen, binnen het huidige politiebestel. Voorbeelden hiervan zijn criminaliteit met nationale en internationale aspecten en de terreurbestrijding. Verder zal de oprichting van het concern Politie Nederland, waarover het Kbb twee weken geleden het besluit nam, worden voortgezet. Dit leidt tot meer beheersmatige samenhang op onderwerpen als ICT, standaardisatie van processen, gezamenlijke inkoop van voertuigen, computerhardware en het afsluiten van verzekeringscontracten. ©BON
Provincie:
Tag(s):