zaterdag, 24. september 2005 - 22:16

Nederland krijgt zijn zin

Washington

De G8, de groep van rijke landen, heeft tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank en IMF in Washington besloten hun schuldenplan te verbeteren. Het betreft de 100%
<BR>kwijtschelding van multilaterale schulden (Wereldbank, Afrikaanse Ontwikkelingsbank en IMF) van een groot aantal ontwikkelingslanden. Op verzoek van Nederland en andere niet G8 landen is het G8 schuldenplan op een aantal punten verbeterd. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

Er komt nieuw ontwikkelingsgeld bij; de kwijtschelding wordt dus niet betaald uit de lopende programmas. De G8 landen zijn bereid om de schulden over een lange periode kwijt te schelden. Het budget van de ontwikkelingsbanken blijft daarmee op peil.

De vrijgekomen middelen worden door de ontwikkelingslanden besteed aan armoedebestrijding.

Door middel van een schulhoudbaarheidstoets wordt voorkomen dat over enkele jaren bij de arme landen opnieuw onhoudbare schulden ontstaan.

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is tevreden met het nieuwe G8 voorstel.
'We hebben er keihard op ingezet en het is gelukt. Op alle punten hebben we ons zin
gekregen. Het zijn de arme landen die hiervan profiteren.'

Met het schuldenplan van de G8 is een bedrag van ruim 50 miljard US$ gemoeid. De G8 lanceerden hun aanvankelijke schuldenplan in juli tijdens de top in Gleneagles. Vandaag
en morgen wordt nog in Washington gesproken over de uitwerking van het plan. Zo moet er een raamwerk komen dat inzicht geeft welk land over welke periode een financiele bijdrage levert.

© BON
Categorie:
Tag(s):