vrijdag, 11. maart 2005 - 10:46

Nederlander slikt gemiddeld 27 pijnstillers per jaar

Amsterdam

83 Procent van de Nederlanders kent Paracetamol als soort pijnstiller, 53 procent Ibuprofen en 52 procent Aspirine. Aspirine is met name bekend onder ouderen, Ibuprofen geniet vooral bekendheid onder jongeren. De Nederlander slikt gemiddeld elf Aspirines per jaar, dit komt neer op bijna één per maand. Ibuprofen wordt iets vaker gebruikt dan Aspirine (dertien keer per jaar). Het gemakkelijkst grijpt men naar een Paracetamol (dertig keer per jaar). Ouderen slikken vaker dan jongeren; vrouwen vaker dan mannen.

De gemiddelde volwassen Nederlander slikt zo'n 27 pijnstillers per jaar, ongeacht of het om een Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol gaat. Dit betekent ongeveer één pijnstiller per twee weken. Uitgaande van 12,5 miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder worden er jaarlijks zo'n 337,5 miljoen vrij verkrijgbare pijnstillers geslikt. Dit betekent dat er dagelijks bijna 1 miljoen pijnstillers worden ingenomen.

De pijnstillers worden door een ruime meerderheid gebruikt om klachten te behandelen (ongeveer 90%). Van degenen die Aspirines gebruiken, doet negen procent dat in meer of mindere mate preventief. Voor Ibuprofen en Paracetamol ligt dit percentage in beide gevallen op zeven procent. Uit het onderzoek blijkt dat met name de heavy users de medicijnen vooral preventief gebruiken.

Als de pijnstillers Ibuprofen en Paracetamol worden geslikt ter preventie is de huisarts in de meeste gevallen op de hoogte (respectievelijk 63% en 71%). Bij het preventief slikken van Aspirines is dat lang niet altijd het geval (43% stelt de huisarts daarvan op de hoogte).

C4903 C2 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk heeft plaatsgevonden op woensdag 9 maart 2005. In totaal werden 610 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.
Categorie:
Tag(s):