dinsdag, 4. oktober 2005 - 16:50

Nieuwe brandweervoertuigen

Op donderdag 6 oktober a.s. neemt burgemeester mr. G.J. de Graaf namens de Apeldoornse brandweer uit handen van leverancier Ziegler vier nieuwe tankautospuiten in ontvangst.
<BR>De vier wagens zijn bestemd voor de korpsen Beemte, Eendracht, Beekbergen en Loenen.

Vervolgens wordt één van de oude brandweerwagens geschonken aan Banda Atjeh.
Daarnaast heeft brandweer Apeldoorn in het kader van natuurbrandbestrijding een zogenaamd verkenningsvoertuig aangeschaft. Dit voertuig was eveneens aan vervanging toe en wordt gelijktijdig gepresenteerd aan het publiek. Bijzonder aan dit voertuig is dat deze digitale informatie kan doorzenden aan de Officier van Dienst die de algehele brandbestrijding coördineert. Met de koop van deze vijf voertuigen is een bedrag van € 1.050.000 gemoeid.

De vier tankautospuiten zijn de eerste uit een serie van zeven die aangeschaft worden in het kader van een inhaalslag. Ook de spuiten van de korpsen Hoenderloo, Uddel en Ugchelen zijn aan vervanging toe.
Gebruikelijk is dat brandweervoertuigen na 15 jaar worden vervangen. De vier nieuwe wagens moeten oude wagens vervangen die op het moment van vervanging 18 jaar of langer dienst hebben gedaan. Door extra onderhoud konden de oude wagens in parate toestand gehouden worden, maar langer uitstel was niet verantwoord.
Het bestek van de wagens is gebaseerd op het standaardbestek van het ministerie van BZK voor wagens die niet alleen bij rampbestrijding, verkeersongevallen en woning-/bedrijfsbranden ingezet worden, maar ook bij de bestrijding van branden in natuurgebieden. Deze eisen zijn bijv. dat de wagens vierwielaandrijving en een hoge bodemvrijheid moeten hebben. Verder moeten ze een tank van minimaal 3.000 liter water aan boord hebben en rijdend kunnen blussen.
De wagens hebben een tank van 3.800 liter, waarmee 10 tot 15 minuten geblust kan worden. De bluspomp kan vanuit een ondergrondse brandkraan of open water 3.200 liter per minuut pompen. Op het Volvo-chassis komt een cabine voor negen brandweerlieden.

©BON
Provincie:
Tag(s):