zondag, 27. februari 2005 - 21:41

Nieuwe gadget leest gedachten

Oss

Er zijn mensen die beweren een paranormale gave te hebben en gedachten te kunnen lezen. Een nieuwe gadget beweert hetzelfde te kunnen doen. De 20Q (20 questions) ziet eruit als een tennisbal met een display en 4 knoppen.

Het apparaat leest daadwerkelijk wat je denkt. Daartoe moet je eerst een object in gedachten nemen, het maakt niet uit wat, waarna een serie van 20 vragen op het scherm verschijnt. 20Q stelt je (in het Engels) vragen als 'Is het plat?' en 'Gaat het kapot als je het laat vallen?' via het LED-display. Je antwoordt met de knoppen 'ja', 'nee', 'misschien' of 'onbekend'. Aan de hand van je 20 antwoorden doktert 20Q uit waar je aan denkt. Het is ongelofelijk dat het apparaat daadwerkelijk raadt dat je denkt aan bijv. een iPod (en dus niet een walkman), of een rallyauto (in plaats van een gewone auto of stadsbus). Het doel van het spelletje is van 20Q winnen door iets in gedachten te nemen wat hij uiteindelijk niet raadt. En dat is moeilijker dan het lijkt.

Hoe werkt het?
We hebben geen idee. Waarschijnlijk zitten er zeer geavanceerde algoritmen ingebouwd die patronen herkennen in je antwoorden. Je gaat je afvragen hoe ze al die informatie in zo'n klein balletje gepropt hebben. In gezelschap van vrienden en/of familie is het ding een echte conversation piece. Het gaat van hand tot hand want iedereen wil zelf wel eens zien of het object inderdaad wordt geraden. Mocht na 20 vragen het gokje van 20Q fout zijn dan stelt het nog 5 vragen voordat het zich gewonnen geeft. Tot nu toe lukte dit ons echter alleen nog met obsceniteiten.

Meer informatie:www.gadgetcompany.nl

©BON/ Foto:Gadget company
Categorie:
Tag(s):