zaterdag, 6. augustus 2005 - 14:38

Onmogelijke combinatie van drank, drugs en schizofrenie

Zwolle

Dat het met een twintigjarige dakloze Zwollenaar wel fout moest gaan, was duidelijk. Maar dat de jongen zich ook liet verleiden tot het willen stelen van de opbrengst voor het Ronald McDonaldhuis ging wel erg ver. Tbs moet deze man weer op het rechte spoor brengen. Maar dat vindt zijn advocaat weer te ver gaan. Een waslijst aan diefstallen, vernielingen en andere overtredingen zijn voor een dakloze Zwolse jongen kennelijk niet genoeg om de ernst van zijn situatie in te zien.

Uit onderzoek is gebleken dat de jongen in ernstige psychische problemen verkeert die zeer waarschijnlijk het gevolg zijn van schizofrenie, al dan niet in combinatie met het gebruik van drank en drugs. Nagenoeg alles en iedereen in zijn omgeving moest het ontgelden. Dat leidde tot een exorbitant hoog aantal incidenten met een oplopend crimineel karakter. Geen geld was zijn drijfveer om alles wat los en vast zat te ontvreemden. Maar ook voor verbale en fysieke agressie deinsde de man bepaald niet terug. Zwolse stadswachten kunnen daar over oordelen. Zij werden door de man met de dood bedreigd.

De rechtbank wil dat de ontspoorde Zwollenaar zich laat behandelen en eiste een tbs om het getij te doen keren. De advocaat van de jongen vond deze eis wel erg ver gaan. Volgens de verdediging van de schizofrene man zijn er eerst andere mogelijkheden om zijn cliënt weer op het rechte pad te krijgen. De rechtbank doet over anderhalve week uitspraak in deze zaak.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):