zaterdag, 3. september 2005 - 19:51

Open Werkplaatsdagen

Soesterberg

Eén keer per jaar kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) te Soesterberg. Dit jaar stelt het museum zijn werkcentra op zaterdag 3 en zondag 4 september 2005 open voor het publiek. De bezoekers kunnen dan voor het eerst kennis nemen van de bouw van een Brewster Buffalo. Tevens wordt de voortgang in de bouw van de Koolhoven FK-51 en de Fokker C-X getoond. Daarnaast wordt de restauratie van de Lockheed L-12A toegelicht en kunnen bezoekers de modellen van een Koolhoven FK-56 en een Catalina bewonderen. Dit jaar hebben de Open Werkplaatsdagen een feestelijk tintje vanwege het 25-jarig jubileum van de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum.

In het Werkcentrum Hout wordt gewerkt aan de bouw van een Fokker C-X, één van de boegbeelden van de Nederlandse Militaire Luchtvaart aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een project dat de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum en het MLM gezamenlijk uitvoeren. De Fokker C-X wordt vervaardigd naar authentiek voorbeeld op basis van de technieken die ook in de jaren ‘30 werden toegepast. In het Werkcentrum is te zien hoe de vleugels van de Fokker C-X gebouwd worden. Tevens zal de romp van het toestel worden getoond.
In het Werkcentrum Metaal staat de restauratie van de Lockheed L-12A centraal. De L-12A is een klein transporttoestel dat tijdens de oorlogsjaren, 1940-1945, onder meer werd gebruikt bij de Nederlandse vliegopleiding in Jackson, Verenigde Staten. Op dit moment werken medewerkers van het museum aan het interieur van de Lockheed. De raamkozijnen worden aangebracht en de laatste hand wordt aan de cockpit gelegd. Daarnaast werken medewerkers van het museum aan het plaatwerk aan de buitenkant van het toestel dat in originele staat wordt teruggebracht.Geïnteresseerden die de bouw of een restauratie van een historisch vliegtuig eens van dichtbij willen zien, zijn van harte welkom op 3 en 4 september 2005. Tijdens de Open Werkplaatsdagen zullen medewerkers van het MLM en leden van de Stichting Vrienden MLM tekst en uitleg geven over bovenstaande projecten. Het museum is bij wijze van uitzondering in dit weekeinde ook op zaterdag geopend. Op beide dagen zijn bezoekers welkom van 12.00 uur tot 16.30 uur.

© BON / Foto´s: Militaire Luchtvaart Museum.
Provincie:
Tag(s):