donderdag, 29. september 2005 - 13:13

Operatie Marnix

Politie Zeeland heeft de laatste maanden onderzoek gedaan naar de gewelddadige overvallen in Middelburg en Vlissingen. Met de aanhouding van zeven hoofdverdachten denkt de politie zeker zes overvallen te hebben opgelost.
<BR>Op dinsdag 30 augustus moest een 17-jarige jongeman uit Vlissingen zijn GSM-telefoon afstaan op de Groeneweg in Middelburg. Deze diefstal met geweld werd gepleegd door drie personen.

Aan de hand van het opgegeven signalement kwam de politie drie jongens in de leeftijd van 14 en 15 jaar,op het spoor. Half september werden zij aangehouden en bekenden de diefstal te hebben gepleegd. Het motief tot dit delict ligt in de sfeer van ‘stoer doen’.

Het tweede speerpunt in dit onderzoek was gericht op twee gewelddadige overvallen op een winkelpand aan het Marnixplein in Oost-Souburg. Op 10 juni vond aan het eind van de middag een overval plaats. Een onderzoek naar de mogelijke dader(s) leverde in juni geen verdachte op.
Op 6 augustus werd dezelfde winkel nogmaals overvallen. Naar aanleiding van een ingesteld onderzoek kon dezelfde dag een verdachte, een 18-jarige man uit Vlissingen, worden aangehouden. Deze jongeman wordt verdacht van beide overvallen op het Marnixplein. Op 9 augustus werd de tweede verdachte, een 15-jarige jongeman uit Oost-Souburg aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de tweede overval.

Bij deze tweede overval werd een vuilniszak gebruikt waarin een hakbijl zat verstopt. De daders deden hiermee voorkomen dat er een geweer in de plastic zak zat. Beide verdachten zijn door de kinderrechter in bewaring gesteld. Bij onderzoek in de woning van de tweede verdachte trof de politie nog een replicapistool aan, dit is in beslag genomen.Beide verdachten pleegden hun feit(en) om erbij te horen en vanwege geldgebrek.

In een ander deel van het onderzoek zijn aanhoudingen verricht voor twee gewapende overvallen op 6 en 23 juli op het Draaibrugpad in Vlissingen en een gewapende overval op 9 augustus op een winkelbedrijf in Papegaaienburg in Vlissingen. De politie kwam twee mannen, leeftijd 23 en 28 jaar uit Vlissingen, op het spoor. Een man had op dezelfde dag van de 1e overval gepind met een gestolen bankpas. De politie trof bij een van de verdachten een ontvreemd horloge aan afkomstig van de overval op het winkelbedrijf. Beide mannen worden verdacht van deze drie overvallen. Zij pleegden de feiten vanwege het geld. Ze zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Politie Zeeland heeft deze onderzoeken verricht met een team van 6 mensen. De naam van het onderzoek is ‘Marnix’.

© BON - Politie / Archieffoto: Focuss 22
Provincie:
Tag(s):