zondag, 9. oktober 2005 - 2:22

Oranje naar Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zich in Praag gekwalificeerd voor het WK in Duitsland in 2006, door de Tsjechen met 0-2 te verslaan.
<BR>
<BR>Alle doelpunten en belangrijke momenten vonden plaats in welgeteld tien minuten. Na precies een half uur gespeeld te hebben kregen de Tsjechen een strafschop toegewezen, nadat scheidsrechter Alain Sars uit Frankrijk een verdedigende actie van Kahlid Boulahrouz onterecht voor een overtreding aanzag.

Maar Edwin van der Sar herstelde die arbitrale fout door de bal met een goede redding uit de hoek te stompen.

Nog geen minuut nadat Van der Sar de strafschop stopte lag de bal er aan de andere kant in. Rafael van der Vaart schoot de bal in de verre hoek na een een-tweetje met Arjen Robben.

Weer een minuut later lag weer de bal in het net. Dit maal achter Van der Sar. Maar omdat Baros buitenspel stond bij de kopbal van Stajner keurde Sars het doelpunt af.

Daar maakte Nederland goed gebruik van. Het scoorde weer in de 39e minuut, nadat Barry Opdam bij zijn zesde interland de bal uit de corner van Robben goed inkopte.

In de tweede helft kregen beide ploegen nog een aantal goede kansen. Met name Van Nistelrooij had goede mogelijkheden om een derde treffer te maken, maar het mocht niet zo zijn.

De laatste keer dat het Nederland in Tsjechie wist te winnen was in 1972, toen Johan Cruijff en Barry Hulshoff voor de 1-2 overwinning zorgde.

Door de overwinning van Nederland, kwalificeren ook Engeland en Polen zich automatisch voor het WK 2006, omdat ze in ieder geval bij de twee beste nummers twee van alle kwalificatiegroepen zitten.