vrijdag, 21. oktober 2005 - 21:52

Overbeladen biggentransport

Echt

Bij een controle op veetransporten hebben medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) donderdag een vrachtauto van een bedrijf uit Noord-Brabant gecontroleerd. De vrachtauto was geladen met 950 biggen die vervoerd werden naar Spanje. Omdat er twijfel was over het gewicht is de veewagen gewogen. Het veetransport bleek het maximum toegestane gewicht met vijf ton oftewel 200 biggen te overschrijden.

De biggen waren geladen op een verzamelplaats van varkens in Noord-Brabant. Op de A2 ter hoogte van de Limburgse gemeente Echt werd de transporteur aan de kant gezet door de AID controleurs. Na de weging is het veetransport begeleid naar een verzamelplaats voor varkens. Hier zijn 750 biggen opnieuw gecertificeerd door een dierenarts van de Voedsel- en Warenautoriteit. Na het in orde maken van de papieren kon het veetransport weer op weg naar Spanje. De 200 biggen die teveel waren geladen zijn overgebracht naar een stal in Nederland. Tegen de transporteur is proces-verbaal opgemaakt.

Het transport van vee is een belangrijk controle-item voor de AID. De aandacht gaat dan vooral uit naar de transporteurs van varkens. Voor het transport van vee naar het buitenland is vastgesteld dat het totaal gewicht van de vrachtauto niet meer dan 44 ton mag bedragen.
Provincie:
Tag(s):