donderdag, 22. september 2005 - 18:53

Pas op! suikerbieten, uien en aardappelen

Regio

Tussen half september en eind december halen de agrariërs van Flevoland hun oogst binnen. De landbouwbedrijven vervoeren dan met name suikerbieten, aardappels en uien over de polderwegen. De politie vraagt alle verkeersdeelnemers om extra op te letten. De oogst moet in deze tijd van het land naar het erf vervoerd worden, meestal over de provinciale wegen en de binnenwegen. In de natte tijd levert dat vaak gladde wegen op door de modder. Verder komt in de oogsttijd veel langzaam verkeer op de weg, ook in het donker. Alhoewel het niet in alle gevallen verplicht is, adviseert de politie de landbouwers toch als het enigszins mogelijk is het oranje zwaailicht te voeren. Het “laat je zien� is, zeker op de donkere polderwegen, van groot belang.

Tussen half september en eind december vervoeren suikermaatschappijen rond de 45.000 vrachten suikerbieten van Flevoland naar onder meer Groningen. De bietenwagens rijden dag en nacht. Om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken, maakte de politie, net zoals andere jaren, afspraken met de suikermaatschappijen. Deze afspraken gaan vooral over de uitrusting van de bietenwagens.

De bietenwagens moeten naast de normale verlichting uitgerust zijn met zwaailichten en zijverlichting. Daarnaast moeten de reflectoren goed werken en schoon zijn. Op deze manier zijn de wagens, wanneer ze stilstaan op de weg of achteruit van een erf manoeuvreren, goed zichtbaar voor het overige verkeer. Tijdens het manoeuvreren op de weg dienen de stadslichten te worden gevoerd, zodat de extra verlichting beter zichtbaar is. Ook onder opleggers en aanhangers moeten zoveel mogelijk zwaailichten aangebracht worden. Op deze manier is een bietenwagen goed zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.

Bij de erven waar de bietenwagens inladen, staan weer de bekende gele borden met daarop de tekst 'bieten laden'. Ook staan daar gele waarschuwingslampen. De borden en lampen mogen niet te dichtbij het erf staan. ©BON
Provincie:
Tag(s):